Україна тимчасово зупинила виплати по ВВП-варантам

Україна тимчасово зупинила виплати по ВВП-варантам

Україна з 31 травня 2025 року тимчасово зупиняє здійснення платежів за зобов'язаннями за державними деривативами 2015 року (ВВП-варанти) на термін до проведення операції (правочину) з ними.

Про це йдеться на сайті КМУ.

Згідно з постановою, Держказначейству доручено тимчасово зупинити здійснення операцій із коштами, передбаченими в держбюджеті на здійснення видатків на виплати за ВВП-варантами.

Крім того, Україна з 3 вересня 2024 року тимчасово зупинить здійснення платежів за борговими зобов'язаннями за кредитами від Cargill Financial Services International, сума яких, за даними Міністерства фінансів, на кінець липня становила $703,7 млн, а термін погашення настає у 2024-2026 роках.

Відповідну постанову №977 Кабінет Міністрів ухвалив у вівторок у зв'язку зі здійсненням угоди з реструктуризації єврооблігацій та опублікував на своєму сайті.

Документ також зупиняє з 9 листопада платежі за гарантійними зобов'язаннями держави за єврооблігаціями «Укренерго», первісно випущеними 2021 року на $825 млн, термін погашення яких настає 9 листопада 2028 року.

ВВП-варанти були випущені в рамках реструктуризації держборгу України у 2015 році замість єврооблігацій на номінальну суму $3,2 млрд (20% від обсягу реструктуризації) та не є частиною держборгу країни.

Платежі за ВВП-варантами здійснюватимуться щорічно у грошовій формі в доларах США залежно від динаміки зростання реального ВВП України у 2019-2038 роках.

Якщо приріст ВВП за рік буде нижчий за 3% або реальний ВВП буде меншим ніж $125,4 млрд, то виплат не буде. Якщо ж приріст реального ВВП становитиме від 3% до 4%, виплата за паперами становитиме 15%.

Виплата, яка відбудеться у 2025 році, стосуватиметься базового 2023 року. Тоді українська економіка зросла на 5,3% – передусім через низьку базу порівняння з 2022 роком повномасштабного вторгнення.

В умовах відновлення економіки темпи зростання ВВП України можуть перевищувати 4–5% на рік, що автоматично суттєво збільшить розміри виплат за ВВП-варантами. Такі виплати Україні доведеться здійснювати до 2041 року.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь