Україна залучила від партнерів $93 млрд в бюджет з початку війни

Україна залучила від партнерів $93 млрд в бюджет з початку війни

Міністерство фінансів залучило від міжнародних партнерів понад $93 млрд бюджетної підтримки з лютого 2022 року.

Про це повідомляє пресслужба Мінфін.

«Мінфін України залучив понад $93 млрд бюджетної підтримки від міжнародних партнерів з лютого 2022 року. Надані кошти допомагають фінансувати першочергові потреби у соціальній та гуманітарній сфері (програми соціальної підтримки українців, пенсійні виплати, зарплати працівників держслужби та інше)», - ідеться в повідомленні.

Значний обсяг фінансової допомоги є свідченням довіри до України як до надійного партнера. «Прозорість та підзвітність є одним із наших ключових активів у співпраці з донорами» - підкреслили в Мінфіні .

Мінфін разом зі Світовим банком забезпечує прозорість залучення та використання коштів, наданих партнерами з розвитку. Через механізми Світового банку Україна вже отримала близько $40 млрд, які мають цільове призначення, узгоджене з українським урядом.

До того ж, проєкт PEACE in Ukraine є найбільшим за обсягом фінансування проєктом Світового банку. Через цей інструмент до державного бюджету надійшло близько $30 млрд, з яких понад 80% - бюджетна підтримка від США. Проєкт також фінансується за рахунок коштів Світового банку, Японії, Великобританії, Норвегії та інших партнерів.

Українська сторона надсилає звіти про здійснені видатки, а Світовий банк перевіряє всі надані документи та погоджує їх. Результатом такої перевірки є надходження коштів у рамках проекту PEACE in Ukraine до державного бюджету України для компенсації вже здійснених витрат.

Мінфін спільно з компанією Делойт Консалтинг здійснює моніторинг прямої бюджетної підтримки Уряду США, а також перевірку з аудиторською компанією PricewaterhouseCoopers Ukraine прийнятності державних витрат у рамках проекту PEACE in Ukraine.

Крім того, Мінфін та Світовий банк реалізують багаторівневий моніторинг спрямування коштів через інші проекти Світового банку, зокрема DPL/DPO, HOPE, ARISE та HEAL.

Щодо програм макрофінансової допомоги ЄС, на які було залучено понад 25 млрд євро у 2022-2023 роках, Мінфін системно співпрацював з ЄС у контролі за фінансуванням, запровадивши обмін необхідними даними.

У межах нового інструменту ЄС Ukraine Facility на 2024-2027 роки обсягом 50 млрд євро, з яких вже залучено 7,9 млрд євро, ЄС створив Аудиторську раду для постійного моніторингу та контролю з метою запобігання зловживанням.

Пресслужба Мінфіну зазначає, що Аудиторська рада, створена в рамках інструменту ЄС Ukraine Facility, має право запитувати інформацію, звертатися до компетентних органів та здійснювати власні перевірки.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу