Українські біженці зможуть купити злотий за пільговим курсом

Українські біженці зможуть купити злотий за пільговим курсом

Національний банк України та Національний банк Польщі домовилися, що з 25 березня українці, які перебувають у Польщі, зможуть здійснювати обмін української гривні на польські злоті за курсом, максимально близьким до офіційного.

Відповідну угоду центробанки уклали 18 березня.

Вже з 25 березня українці зможуть в окремих відділеннях банків Польщі (їх перелік досі не оприлюднено) обміняти до 10 тис. грн в готівковій формі на польські злоті за курсом, який буде максимально наближеним до офіційного.

З 24 лютого НБУ тримав офіційний курс гривні до злотого на рівні 7,296 грн/злотий, однак на 23 березня встановив його на рівні 6,8735 грн/злотий. Офіційний курс гривні до долара не змінюється вже майже місяць – ринковий курс вище офіційного більше ніж на 10%.

Польські банки прийматимуть банкноти номіналом від 100 до 1000 грн.

Після цього Національний банк Польщі викуповуватиме цю гривневу готівку у комерційних банків Польщі для подальшому продажу Національному банку України за тим самим курсом.

НБУ готовий викупити у Національного банку Польщі готівкову гривню на суму до 10 млрд грн (тобто на $342 млн).

«Багато представників хороброго українського народу, рятуючись від злочинної військової агресії, приїхали до Польщі. Часто при собі вони мають лише готівкову гривню (взяту поспіхом), яку поки що не змогли обміняти на злоті. Я дуже задоволений врегулюванням цього дуже важливого для українських біженців питання», – зазначив голова Національного банку Польщі Адам Глапінський.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу