Український експорт у березні обвалився до $2,7 млрд

Український експорт у березні обвалився до $2,7 млрд

Український експорт знизився на 57,9% у березні порівняно з лютим, і становив $2,7 млрд. При цьому імпорт скоротився на 75,8% до $1,75 млрд.

Про це повідомляє Держстат.

За розрахунками у річному вимірі в березні експорт обвалився на 49,5%, а імпорт на 70,7%. У березні найбільшу частку в українському експорті становили мінеральні продукти (20,1% загального експорту), продукція рослинного походження, передусім зернові (18,8%), та чорні метали (13,4%).

Сезонно скориговане сальдо зовнішньої торгівлі у березні було позитивим і становило $819,4 млн. У лютому сальдо було негативне – $969 млн.

Прикметно, що у річному вимірі за підсумками І кварталу обсяги експорту зросли на 2,9% до $14,1 млрд. Імпорт за І квартал становив $14,13 млрд, що на 5,6% менше, ніж за відповідний період торік. Отже негативне сальдо становило $31,6 млн дол.

Такі цифри можливі завдяки суттєвому перевищенню показників січня та лютого у 2021-шому, коли пандемія стримувала міжнародну торгівлю, зазначили у Держстаті.

Нагадаємо, Європейська комісія представила план заходів, спрямованих допомогти Україні експортувати свою сільськогосподарську продукцію та уникнути блокади портів.

 

Зокрема Єврокомісія пропонує створити так звані «маршрути солідарності» для експорту зерна та імпорту необхідних товарів для України.

Такі маршрути повинні вирішити складності, які нині виникають на кордонах між Україною та ЄС. Адже нині тисячі вагонів та вантажівок чекають на дозволи перетнути кордон по 16-30 днів. 




Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу