Верховний Суд підтвердив законність ліквідації Грін Банку

Верховний Суд підтвердив законність ліквідації Грін Банку

Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду 26 лютого остаточно підтвердив законність виведення з ринку ПАТ «Грін Банк».

За даними НБУ, Верховний Суд відмовив у задоволенні касаційної скарги акціонерів Грін Банку про визнання протиправною та скасування постанови Національного банку про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку.

Також суд відмовив у вимозі зобов’язати НБУ повернути банківську ліцензію Грін Банку.

Позивачами у цій справі були міноритарні акціонери банку – ТОВ «Марго Груп» та ТОВ «Максімус і Ко», які володіють по 9,9152 % акцій банку.

Підставами для відмови у задоволенні касаційної скарги акціонерів суд зазначив недоведеність позивачами їх права звернення до суду із таким позовом в інтересах банку, адже вони не були контролюючими акціонерами та не входили до керівних структур банку.

Згідно з висновками Великої Палати Верховного Суду та ураховуючи практику Європейського суду з прав людини ці умови є обов’язковими для звернення до суду із таким позовом в інтересах банку.

Тому суд касаційної інстанції змінив постанову Київського апеляційного адміністративного суду від 17 травня 2016 року в цій справі в частині мотивів відмови у задоволенні позовних вимог міноритарних акціонерів.

Постанова Верховного Суду є остаточною у вказаній судовій справі та оскарженню не підлягає.

У вересні 2014 року Грін Банк було віднесено до категорії неплатоспроможних з метою захисту вкладників та інших кредиторів банку.

Основною підставою для такого рішення був факт здійснення банком ризикової діяльності, що загрожувало інтересам вкладників і кредиторів банку, та неодноразове порушення законодавства з питань фінансового моніторингу.

22 січня 2015 року Національний банк ухвалив рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ «Грін Банк». Після цього ФГВФО 23 січня почав процедуру ліквідації Грін Банку.

29 січня 2020 року Фонд гарантування вкладів повідомив про повну ліквідацію Грін Банку.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу