ЄБРР погіршив прогноз падіння економіки України цьогоріч

ЄБРР погіршив прогноз падіння економіки України цьогоріч

У 2020 році реальний валовий внутрішній продукт України скоротиться на 5,5%, а наступного року очікується зростання в 3%.

Такий оновлений прогноз 1 жовтня оприлюднив Європейський банк реконструкції та розвитку.

Зазначається, що ризики зниження залишаються значними, відображаючи невпевненість щодо майбутнього соціального дистанціювання, а також виконання зобов'язань із проведення політичних і структурних реформ у надзвичайно складний час.

У травні ЄБРР очікував падіння ВВП України цьогоріч на 4,5% і відновлення в 2021 році на 5%.

За оцінками ЄБРР, наприкінці наступного року реальний ВВП України буде все ще на 1,6% менше докоронакризового рівня, а повернутися до нього економіка України зможе лише в четвертому кварталі 2022 року.

ЄБРР зазначає, що пандемія COVID-19 загострила структурні недоліки української економіки, призвела до спаду та різкого скорочення інвестицій у більшість секторів країни.

«Незважаючи на складні умови, надійна грошово-кредитна політика країни зберегла макроекономічну стабільність, а нова програма МВФ, узгоджена в розпал пандемії, ще більше стабілізувала очікування і залучення суттєвого фінансування від офіційного сектора та приватних інвесторів», - наголошує Банк.

Нагадаємо, в першому кварталі 2020 року економіка України скоротилася на 1,3%, у другому - на 11,4%, а в першому півріччі спад становив 6,4% після зростання на 3,2% торік.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу