ЄС хоче безстроково заморозити російські активи

ЄС хоче безстроково заморозити російські активи

Посли ЄС обговорюють пропозицію безстрокового продовження санкцій по росактивах.

За даними FT, розглядають також і інший варіант 一 подовжити санкції із шести місяців до трьох років. Проте чиновники визнають, що лише перший, ймовірно, зустріне схвалення Вашингтона.

Це потрібно, оскільки місяць тому країни G7 домовились виділити Україні кредит на $50 млрд, відсотки за який сплачуватиметься з прибутків від  заморожених російських активів.

Очільники країн G7 хвилюються, що кредит не буде погашений повністю, оскільки зараз санкції повторно застосовують лише кожні півроку.

Безстрокові санкції ЄС стосуватимуться європейської частки у загальній сумі з €260 млрд активів російського ЦБ (наприклад, у бельгійському депозитарії Euroclear заморожено €190 млрд).

Рішення мають схвалити усі 27 країн ЄС, зокрема й Угорщина, яка регулярно блокує рішення щодо допомоги Україні.

G7 також мають обговорити, як розділити відповідальність за виплату кредиту. Переважає ідея, що країни візьмуть частку позики, приблизно пропорційну їхньому ВВП: ЄС і США внесуть по $20 млрд, а Канада, Великобританія та Японія 一 решту $10 млрд.

Якщо країни ЄС не підтримають розширення санкцій, Єврокомісія може спочатку покрити більшу частку кредиту до €40 млрд, повідомляли двоє чиновників ЄС. Ця частка може бути скоригована до меншої суми, коли інші країни візьмуть на себе зобов’язання.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь