ЄС схвалив військову допомогу Україні на 1,4 млрд євро з доходів від заморожених активів рф

ЄС схвалив військову допомогу Україні на 1,4 млрд євро з доходів від заморожених активів рф

Країни Європейського Союзу схвалили перший транш військової допомоги Україні в розмірі до 1,4 млрд євро, який надійде з доходів від заморожених російських активів.

Про це пише Рolitico із посиланням на чотирьох європейських дипломатів.

Гроші надходять в Україну через Фонд допомоги Україні (UAF), виплати з якого блокувала Угорщина.

Однак юридична служба Ради ЄС стверджує, що Будапешт не може зупинити ці виплати, оскільки утримався під час голосування на початку цього року при створенні Фонду. Причиною, яка дозволяє обхідний шлях, є те, що кошти не надходять від платників податків ЄС.

Гроші підуть не на відшкодування, як це зазвичай буває з коштами UAF, а на пряму закупівлю обладнання, наприклад амуніції та систем ППО. Чверть суми спрямують на закупівлі в української збройової промисловості.

Відповідно до внутрішнього повідомлення Ради, країни мали висловити свою думку до 11:00, і жодна не проголосувала проти. Рішення не вимагало одностайності, тобто Угорщина не могла його блокувати.

Попри сьогоднішню домовленість, Угорщина продовжує блокувати виплату 6,6 млрд євро в межах програми часткової компенсації за зброю, придбану для України. За словами одного з дипломатів, Будапешт "розлючений" тим, що сталося сьогодні.

Остаточна сума прибутків від заморожених активів, які надійдуть до Києва, поки невідома, але дипломати кажуть, що вона коливається від 1,2 до 1,4 млрд євро.

Офіційне оголошення цього рішення очікується на сьогоднішній зустрічі міністрів закордонних справ ЄС у Люксембурзі.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу