ЄЦБ знову знижує ставки

ЄЦБ знову знижує ставки

Європейський центральний банк (ЄЦБ) знизив три ключові відсоткові ставки на 25 базисних пунктів сьогодні, як і очікувалося, продовжуючи подібні кроки у вересні та червні.

Про це йдеться у пресрелізі центробанку.

Європейський центробанк продовжує знизив базову ставку 3,65% до 3,4%, ставку за маржинальними кредитами – з 3,9% до 3,65%, а депозитна ставка – з 3,5% до 3,25%.

Рішення ЄЦБ базується на оновленій оцінці інфляційної динаміки, яка свідчить про успішне зниження інфляції.

У вересні інфляція в єврозоні вперше за понад три роки опустилася нижче цільового показника ЄЦБ у 2% – у вересні до 1,7% після 2,2% в серпні.

Очікується, що в короткостроковій перспективі інфляція може зрости, але досягне цільового рівня 2% у 2025 році. Хоча темпи зростання заробітної плати залишаються високими, тиск поступово знижується.

ЄЦБ продовжує дотримуватися політики обмежувальних ставок для забезпечення досягнення середньострокової інфляційної мети, використовуючи гнучкий підхід, орієнтований на аналіз даних, без прив’язки до конкретної траєкторії ставок.

Потенційний продаж залишається малоймовірним через протидію з боку росії та Заходу, залишаючи банки з обмеженими варіантами дій.

Це скорочення є третім за рік для ЄЦБ, що на два випереджає Банк Англії, який, за широкими прогнозами, скоротить вартість запозичень у Великій Британії на 0,25 відсоткового пункту з поточного рівня в 5% під час засідання свого комітету з монетарної політики наступного місяця.

У США Федеральна резервна система зазначила, що також має намір скоротити ставки в найближчі місяці, хоча були натяки, що вона може пропустити зниження наступного місяця.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

теги #ЄЦБ

Долучайтесь