Єврокомісія виділяє 3 млн євро для роботи МАГАТЕ на українських АЕС

Єврокомісія виділяє 3 млн євро для роботи МАГАТЕ на українських АЕС

Європейська Комісія надає 3 мільйони євро для роботи моніторингових місій МАГАТЕ на атомних електростанціях України, які можуть бути використані, зокрема, і для місій на підстанціях, що є критичними для забезпечення роботи АЕС.

Про це повідомило Міненерго.

За словами єврокомісара з питань енергетики Кадрі Сімсон, кошти виділяються в рамках Європейського інструменту міжнародного співробітництва у сфері ядерної безпеки.

"Російські атаки на критично важливі для роботи українських АЕС підстанції створюють серйозні загрози. Ми підтримуємо роботу місій МАГАТЕ на таких підстанціях, і для забезпечення відповідних потреб виділяємо 3 млн євро", - зауважила вона.

Міністр енергетики України Герман Галущенко, який доєднався до учасників засідання Ради міністрів ЄС в режимі онлайн, подякував європейським партнерам за підтримку ініціативи щодо роботи місій МАГАТЕ на підстанціях, критичних для АЕС.

"Міжнародна увага до цього питання на найвищому рівні є надзвичайно важливою, адже такі атаки є прямою загрозою ядерній безпеці", - наголосив він.

Сімсон запевнила, що ЄС продовжуватиме й надалі підтримувати український енергосектор, зокрема у підготовці і проходженні зими.

Галущенко подякував партнерам за допомогу, яка продовжує надаватися як обладнанням, так і фінансово.

"Ми готуємося до ще однієї складної зими, адже рівень та інтенсивність російських атак зростають. Водночас завдяки, зокрема, і вашій підтримці, що надається як напряму обладнанням, так і через механізми Фонду підтримки енергетики України, ми імплементуємо концепцію децентралізованої розподіленої генерації, встановлюємо газові турбіни і газопоршневі установки, що допоможуть нам забезпечити електро- та теплопостачання у випадку відключень електроенергії", - зазначив міністр.

За його словами, важливу роль для балансування системи під час осінньо-зимового періоду відіграватиме імпорт електроенергії. Він висловив сподівання на якнайшвидше ухвалення рішення ENTSO-E про збільшення максимальної пропускної спроможності імпорту електроенергії з країн Європейського Союзу.

Також сторони обговорили питання посилення захисту енергооб’єктів.

Галущенко наголосив, що найкращим захистом для енергосектору є системи протиповітряної оборони.

Він закликав європейських міністрів обговорити посилення санкцій щодо держави-агресора рф, які б змусили її припинити атаки проти цивільної енергетичної інфраструктури в Україні.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь