Зеленський підписав закон про збільшення виплат за автострахуванням

Зеленський підписав закон про збільшення виплат за автострахуванням

Президент Володимир Зеленський підписав закон № 3720-IX "Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів".

Цей закон, ухвалений Верховною Радою 21 травня, передбачає реформу автострахування.

Поступово будуть підвищені розміри страхових сум (максимальних розмірів страхової виплати) до розмірів, встановлених в країнах Європейського союзу.

Розміри страхових сум за внутрішніми договорами страхування встановлюються за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю потерпілих осіб, у розмірі, еквівалентному не менше 1,3 млн євро на одну потерпілу фізичну особу, та у розмірі, еквівалентному не менше 6,45 млн євро на один страховий випадок незалежно від кількості потерпілих осіб. За шкоду майну потерпілих осіб – не менше 1,3 млн євро на один страховий випадок.

Національний банк буде кожні п’ять років, починаючи з року введення в дію положень цієї частини, перераховувати розміри страхових сум за внутрішніми договорами страхування відповідно до процентної зміни Гармонізованого індексу споживчих цін Європейського Союзу за відповідний період.

У першому читанні пропонувалися обсяги 52 млн грн, 258 млн грн та 52 млн грн відповідно.

В діючому законі розмір страхової суми за шкоду, заподіяну майну потерпілих, становить 50 тис. грн на одного потерпілого, а розмір страхової суми за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю потерпілих, – 100 тис. грн на одного потерпілого.

Однак нові ліміти виплат будуть діяти не одразу. За шкоду, заподіяну життю та здоров’ю потерпілих осіб, з дня введення в дію цього закону буде сплачуватися 500 тис. грн на одну потерпілу особу та 5 млн грн на один страховий випадок незалежно від кількості потерпілих осіб.

З 1 січня 2026 року, але не раніше 1 січня року, наступного після року припинення чи скасування воєнного стану в Україні, – 1 млн грн на одну потерпілу особу та 20 млн грн на один страховий випадок незалежно від кількості потерпілих осіб.

З 1 січня року наступного після року вступу України до Європейського Союзу, – 10 млн грн на одну потерпілу особу та 50 млн грн на один страховий випадок незалежно від кількості потерпілих осіб.

З 1 січня другого року після року вступу України до ЄС – 20 млн грн на одного потерпілого та 100 млн грн на один страховий випадок незалежно від кількості потерпілих осіб.

З 1 січня третього року після року вступу України до ЄС – 32 млн грн на одну потерпілу особу та 160 млн грн на один страховий випадок незалежно від кількості потерпілих осіб.

За шкоду, заподіяну майну потерпілих осіб, з дня введення в дію цього закону – 250 тис. грн на одну потерпілу особу та 1,25 млн грн на один страховий випадок незалежно від кількості потерпілих осіб.

Потім, за аналогічним принципом, виплати зростуть до 2 млн грн на один страховий випадок, 10 млн грн, 16 млн грн і 32 млн грн відповідно.

Національний банк України кожні три роки здійснюватиме перерахунок розмірів страхових сум за внутрішніми договорами страхування відповідно до індексу споживчих цін.

Буде запроваджено швидке здійснення гарантійних виплат потерпілим особам за страховиків-банкрутів до введення в дію закону (пропонується до 90 днів).

Планується запровадити пряме врегулювання у всіх випадках ДТП, в яких шкода завдана лише транспортному засобу, що дозволить потерпілій особі звертатись за страховою виплатою до свого страховика, навіть якщо винуватець не застрахований.

Буде розширено застосування "європротоколу" – оформлення заяви про страхове відшкодування при ДТП без участі поліції.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу