Фонд державного майна віддасть в оренду сотні тисяч гектарів держугідь

Фонд державного майна віддасть в оренду сотні тисяч гектарів держугідь

Проєкт «Земельний банк» має трансформувати ринок державних сільгоспземель і збільшити надходження до бюджетів від користування землями.

Про це повідомляє Міністерство економіки.

«Земельний банк» відкриває для аграріїв можливість орендувати державні землі на прозорих та конкурентних засадах через онлайн-аукціони у системі Prozorro.Продажі. Станом на сьогодні оголошено вже 45 аукціонів у Вінницькій, Львівській, Волинській, Черкаській, Запорізькій та Одеській областях площею від 2 до 262 га. Перші торги відбудуться 1 жовтня. Всього ж до кінця року буде передано в оренду 1905 земельних ділянок загальною площею близько 100 тис. га», - зазначила виконувачка обов’язків голови Фонду держмайна Іванна Смачило.

За її словами, реформа ринку державних сільгоспземель матиме потужний економічний, антикорупційний ефект та велике значення у підтримці бізнесу. «Земельний банк» дозволить поступово вивести з тіні сотні тисяч гектарів державних угідь.

Зазначається, що у ФДМУ працюють також над другим пулом «Земельного банку», до якого увійдуть близько 250 тис. га. Реалізація цього етапу проєкту запланована на 2025 рік.

«Ринок земель сільськогосподарського призначення - один із найконкурентніших у системі. У середньому за такі ділянки на відкритих онлайн-аукціонах змагається понад три учасники. В результаті конкуренції вартість оренди комунальних сільгоспземель на торгах зростає у майже 3,5 раза. Так, від початку реформи громади отримують понад 642,2 млн гривень щорічно. Очікуємо, що цей досвід пошириться і на нові типи земель в системі – державні ділянки «Земельного банку», - зазначив голова правління АТ «Прозорро.Продажі» Сергій Бут.

Як повідомлялося, від початку 2024 року організатори земельних торгів у системі Prozorro.Продажі заробили вже понад ₴1 мільярд. Таку суму принесли понад 5,3 тис. успішно завершених онлайн-аукціонів. За вказаний період були придбані 75 сільгоспділянок на майже ₴17,8 мільйона юрособами, які з 1 січня можуть купувати такі землі. Ще понад ₴497,5 мільйона надійшло з продажу комунальної й державної землі не сільськогосподарського призначення та приватних сільгоспземель.

За три роки в Україні були придбані 567,32 тис. га землі сільськогосподарського призначення, найбільше - 179,92 тис. га – у 2023 році.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь