Автомобіль стає простіше отримати в лізинг чи кредит

Автомобіль стає простіше отримати в лізинг чи кредит

Знижуються як початкові внески, так і ставки фінансування.

Про це розповіли фінансисти під час круглого столу «Роль кредитування та лізингу в розвитку ринку автопродажів», проведеного «Фінансовим клубом».

«Активна конкуренція між банками та лізинговими компаніями за кожного клієнта породжують демпінгування та зміну умов кредитування на користь клієнта. Підтримка та гнучкість імпортерів також сприяють покращенню умов кредитування задля збільшення продажів їхніх брендів та моделей. Перший внесок був за консервативними умовами від 30% до 40%, зараз спостерігаємо зниження до 20%», – заявив керівник розвитку автомобільного кредитування західного регіону ОТП Банку Назар Янків.

Компанії готові брати на себе більші ризики. «Готовність банків працювати з регіонами підвищеного ризику – Харків, Суми, Миколаїв, Запоріжжя – за рахунок впровадження додаткового страхування, підвищення першого внеску. Зниження ставок на 1-1,5% в залежності від авансу та терміну фінансування викликано зниженням облікової ставки», – розповів він.

Керівниця напрямку з розвитку лізингових продуктів та програм управління фінансового лізингу ПУМБ Марина Володіна каже, що у них також мінімальний аванс – від 20%, термін фінансування – від одного до п’яти років, а на ставки фінансування впливають партнерські програми. «У виключних випадках ми розглядаємо і дійсно даємо авансовий платіж на рівні 10%, але перекриваємось додатковими заставами, – обіцяє Марина Володіна. – Ми плануємо збільшити наш портфель вдвічі як загалом, так і в напрямку фінансування легкових автомобілів».

Директор з продажу автолізингу «ОТП Лізинг» Андрій Андрощук також каже про зниження вимог до авансового платежу. «В залежності від фінансового стану клієнта і вартості об’єкта лізингу перший платіж – від 20%. Термін фінансування – від одного до п’яти років», – сказав він.

Низькі ставки для бізнесу забезпечує програма «5-7-9%», каже керівник проєктів управління лізингових операцій Укрексімбанку Данило Середа. «У нас користується попитом програма «5-7-9%» у аграріїв і перевізників, але там є обмеження по автомобілям. Для сільського господарства це може бути мінівен або пікап із трьома місцями для сидіння», – зазначив він. Ставки досить помірні. «Це 5% або 7% для пріоритетних напрямів фінансування і 11% для всіх інших. Це компенсаційні ставки. А базові ставки – це трьохмісячний УІРД плюс 10-12-14% в залежності від сегменту. Ефективна ставка – десь 23-24%», – розповів Данило Середа.

Учасники ринку вірять в зростання лізингу автотранспорту. «Наша компанія страхує приблизно 18% автомобілів, переданих в лізинг. І якщо дивитися статистику продажу нових автомобілів, то за січень – травень 2023 року проникнення лізингу було десь 7%, а в 2024 році – 8,5%. Якщо рахувати ще по юридичним особам, то зростання буде ще більшим», – розповів начальник департаменту страхування автопарків СК «ІНГО» Олександр Розуменко.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу