Автопродажі впали на 30-50% через посилення мобілізації

Автопродажі впали на 30-50% через посилення мобілізації

Українці в травні припинили відвідувати автосалони – продажі стрімко впали.

Про це розповіли фінансисти під час круглого столу «Роль кредитування та лізингу в розвитку ринку автопродажів», проведеного «Фінансовим клубом».

«Після набуття чинності нового закону про мобілізацію, починаючи з травня, люди перестали ходити в автосалони. Є дилерська мережа, в якої є автосалон біля блокпосту, то там взагалі людей немає. Вони просять, щоб автомобілі їм привозили. Тобто менеджер салону сідає в автомобіль і везе його до клієнта», – розповів директор з продажу автолізингу «ОТП Лізинг» Андрій Андрощук.

Це спровокувало суттєве падіння продажів. «І падіння по різним брендам – від 30% до 50% продажів. Питання не в тому, чи є або нема кредитного ресурсу, яка його вартість. Це не має значення, якщо немає клієнта в автосалоні. У нас теж по роздрібному напрямку падіння десь на 30% за місяць», – зазначив Андрій Андрощук.

За його словами, якщо люди вичікують, можливе відновлення продажів. «Ще місяць – два ми будемо спостерігати це падіння і потім зрозуміємо, чи це тренд, чи буде відкат», – зазначив він.

Керівник розвитку автомобільного кредитування західного регіону ОТП Банку Назар Янків спостерігає аналогічну динаміку. «З початку року динаміка зростала до середини квітня. Але зараз на ринку продажу автомобілів, починаючи з травня, відбувається спад попиту. Закон про мобілізацію – це штопор в нашій діяльності, і ми не розуміємо, як воно буде в подальшому. Дилери та імпортери кажуть, що питання дуже неоднозначне, і багато хто відкладає і ставить на паузу», – сказав Назар Янків.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу