Байден може надати нову військову допомогу Україні на $8 млрд

Байден може надати нову військову допомогу Україні на $8 млрд

Президент США Джо Байден під час зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським пообіцяв збільшити військову допомогу. ЗМІ пишуть, що має бути оголошений пакет на $8 млрд.

Про збільшення допомоги оголосив Білий дім, але суму називає Reuters з посиланням на двох американських посадовців, передає Європейська правда.

"Президент Байден поінформував президента Зеленського про те, що він розпорядився про збільшення безпекової допомоги Україні з боку США, про що буде публічно оголошено 26 вересня, і що це допоможе Україні здобути перемогу", – заявили у Білому домі за результатами зустрічі президентів.

За даними Reuters, США планують оголосити про надання Україні військової допомоги на суму понад $8 млрд. Це станеться у четвер під час візиту Зеленського до Вашингтона.

Зокрема, адміністрація Байдена веде термінові переговори з Конгресом, щоб дозволити їй використати $5,6 млрд військової допомоги Україні до 30 вересня – кінця федерального фінансового року, коли закінчується термін дії повноважень президента на вилучення озброєнь з запасів Пентагону.

Білий дім планує повідомити Конгрес про те, що буде оголошено про скорочення запасів американської зброї на цю суму. Що увійде до пакету, ще остаточно не вирішено, зазначили посадовці.

Друге оголошення, заплановане на четвер, стосуватиметься допомоги на суму $2,4 млрд у межах програми "Ініціатива сприяння безпеці України", яка дозволяє адміністрації купувати зброю для України у компаній, а не брати її з американських запасів.

Ця допомога включатиме боєприпаси, зброю для боротьби з безпілотниками та матеріали для підтримки виробництва боєприпасів в Україні, повідомив один з американських посадовців.

Крім цієї допомоги, Пентагон вчора надав Україні черговий пакет озброєнь на $375 млн.

Раніше декілька громадських організацій США звернулися до Державного департаменту з проханням використати для допомоги Україні $6,2 млрд, поки вони доступні до кінця фінансового року в країні.

Пізніше стало відомо, що Адміністрація президента США Джо Байдена веде термінові переговори з Конгресом, щоб дозволити їй використати ці понад $6 млрд до 30 вересня.

Конгрес США продовжив бюджет уряду на три місяці без цієї допомоги.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь