Банк Англії знизив ставку уперше з 2020 року – до 5%

Банк Англії знизив ставку уперше з 2020 року – до 5%

Банк Англії знизив базову процентну ставку на 25 базисних пунктів за підсумками серпневого засідання до 5% річних, йдеться в повідомленні британського ЦБ.

Рішення співпало з консенсус-прогнозами аналітиків, тоді як учасники ринку оцінювали ймовірність такого кроку приблизно 60% безпосередньо перед засіданням.

Банк Англії знизив ставку вперше з 2020 року, раніше вона знаходилася на максимумі за 16 років.

За зниження ставки проголосували п'ятеро з дев'яти членів Комітету з грошово-кредитної політики (MPC), четверо виступили за її збереження на колишньому рівні.

"Зараз було доречним трохи знизити рівень обмежуваності грошово-кредитної політики", - наголошується в прес-релізі.

Керівництво британського ЦБ відзначило уповільнення інфляції до цільового рівня 2% у травні та червні, при цьому очікує збільшення показника приблизно до 2,75% у другому півріччі на тлі низької порівняльної бази цін на енергоносії.

Також регулятор вказав на послаблення темпів зростання зарплат у березні-травні до 5,6% та уповільнення інфляції в секторі послуг до 5,7% у червні, а також на прискорення зростання британського ВВП, хоча обмежувальна ДКП продовжує чинити тиск на активність у реальному секторі. економіки.

Комітет "продовжує відслідковувати ознаки інфляційного тиску, що накопичуються, по широкому спектру індикаторів", йдеться в прес-релізі.

У той же час керівництво регулятора попередило про збереження ризику, що інфляційний тиск виявиться тривалішим, ніж очікується, у середньостроковій перспективі.

"Грошово-кредитна політика має залишатися обмежувальною протягом достатнього часу доти, доки ризики стійкого повернення інфляції до цільового рівня 2% у середньостроковій перспективі не послабляться", - йдеться у документі.

Наступне засідання Банку Англії відбудеться 19 вересня.

Курс фунта стерлінгів до долара до 14:20 за московським часом впав майже на 0,7% і становив $1,2770 порівняно з $1,2856 на закриття попередньої сесії. Британський фондовий індекс FTSE 100 зростає на 0,3%.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу