Бізнес прогнозує подальше підвищення цін на свої товари

Бізнес прогнозує подальше підвищення цін на свої товари

Український бізнес прогнозує зростання цін на свої товари та послуги, але дещо пом’якшив негативні оцінки ділової активності.

Про це свідчить індекс очікувань ділової активності (ІОДА), який у липні зріс до 44,4 з 43,6 у червні, повідомляє пресслужба Національного банку.

"Адаптивність до проблем із енергопостачанням, стабільна робота морського коридору, стійкі інфляційні очікування, пом’якшення валютних обмежень, а також сезонний фактор мали позитивний вплив на очікування бізнесу", – йдеться у повідомленні.

Водночас погіршення безпекової ситуації, ризик подальших терактів проти критичної інфраструктури та тривале її відновлення, погіршення курсових очікувань та значний дефіцит кваліфікованих кадрів залишалися стримуючими чинниками.

Підприємства промисловості, торгівлі та будівництва спрогнозували посилення темпів зростання як закупівельних цін, так і цін/тарифів на власну продукцію та послуги, натомість респонденти сфери послуг були налаштовані на незначне сповільнення останніх, попри посилення очікувань щодо зростання закупівельних цін.

Як свідчить опитування, ситуація на ринку праці залишається складною. Лише керівники будівельних підприємств очікували на збереження чисельності працівників на рівні попереднього місяця.

Водночас респонденти промисловості та сфери послуг прогнозували скорочення персоналу, хоча й дещо нижчими темпами, ніж у попередньому місяці. Найстриманіші оцінки надали керівники торговельних підприємств.

Підприємства будівництва значно покращили стримані оцінки своїх економічних результатів завдяки сезонному пожвавленню діяльності, а також бюджетному фінансуванню на будівництво та відновлення житла, інфраструктури, доріг та автострад: секторальний індекс у липні становив 49,6 порівняно з 43,0 у червні.

Підприємства промисловості зберегли стримані очікування щодо результатів своєї діяльності через дефіцит електроенергії, посилення бойових дій та брак кваліфікованих працівників: секторальний індекс у липні становив 45,8 (у червні – 45,5). 

Підприємства сфери послуг пом’якшили негативні оцінки результатів своєї економічної діяльності, попри значні перебої з енергопостачанням, зниження попиту та збільшення витрат бізнесу: секторальний індекс підвищився до 42,5 у липні з 39,7 у червні.

Підприємства торгівлі дещо погіршили очікування щодо результатів своєї діяльності під впливом тривалих відключень електроенергії та посилення курсових очікувань: секторальний індекс у липні становив 44,7 (у червні – 46,4).

photo 2024 08 01 12 54 49

Щомісячне опитування підприємств проводилося з 4 до 23 липня 2024 року. В опитуванні взяли участь 435 підприємств.

Нагадаємо, за минулий тиждень у межах Державної програми «Доступні кредити 5-7-9%» підприємці отримали від уповноважених банків 445 пільгових кредитів на загальну суму 1,6 млрд грн, з яких 336 кредитів – від банків державного сектору економіки на 0,8 млрд гривень.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу