Банкіри назвали лідерів ринку споживчого кредитування

Банкіри назвали лідерів ринку споживчого кредитування

Іпотека, кредитні картки та автокредити є трьома найбільшими сегментами ринку, розповіли банкіри під час круглого столу «Споживче кредитування в Україні: тенденції 2024 року», проведеного «Фінансовим клубом».

«Основні продукти на ринку – це кредитна картка, «єОселя» та автокредитування. У кого є експертиза в цих продуктах, ті банки і є лідерами цього ринку. Для карток це Приват, Моно, А-Банк, Сенс Банк, ПУМБ. Для «єОселі» це Укргазбанк, Ощадбанк, ПриватБанк. В автокредитуванні перше місце в Ощадбанку, а потім – ПриватБанк. Так виглядає ринок кредитування в 2024 році», – каже керівниця напряму роздрібного бізнесу Сенс Банку Юлія Тур.

Начальник управління продажів департаменту роздрібного бізнесу Укргазбанку Володимир Клименко підтверджує, що основними гравцями «єОселі» є три державні банки, які видають більше 90% всіх кредитів.

«По кредитним карткам гравці всім відомі: Монобанк, Приват, Сенс, А-Банк, ПУМБ. Ми по кредитним карткам працювали донедавна тільки з внутрішніми клієнтами. А вже цього місяця розпочали вихід на зовнішніх клієнтів. Можна завантажити наш застосунок і замовити собі картку з гарним лімітом», – зазначив Володимир Клименко.

Крім іпотеки «єОселі» і кредитних карток, Укргазбанк продовжує видавати автокредит і запустив енергокредити. «У нас діють дві програми. Одна – власна внутрішня і друга – державна, за якою на сонячні панелі, інвертори і засоби накопичення держава надає компенсацію відсотків, – розповів Володимир Клименко. – Автокредити видаємо не так активно, як іпотеку. До війни ми були в лідерах, в топ-4, зараз ми трошки опустилися, але думаю, що з нового року ми розпочнемо більш активніше в цьому напрямку працювати».

Директор департаменту розвитку карткового бізнесу та споживчого кредитування Акордбанку Олександр Кутас вважає, що монолайнером ринку залишаються кредитні картки і споживчі кредити. «Людям потрібно закривати потреби в межах 100 тис. грн. Різні побутові речі, які не купиш з однієї, двох чи трьох зарплат», – пояснив банкір.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь