Бізнес нарощує кредитний портфель у гривні

Бізнес нарощує кредитний портфель у гривні

Зростання обсягів чистих гривневих корпоративних і роздрібних кредитів триває понад рік, а ставки за кредитами бізнесу надалі знижуються, свідчить Огляд банківського сектору за ІІ квартал 2024 року.

Про це йдеться на сайті регулятора.

Як йдеться в огляді, обсяг чистих активів платоспроможних банків упродовж II кварталу зріс на 4,7%. Зокрема, обсяги чистих кредитів клієнтам за ІІ квартал зросли на 6,8%, натомість обсяги вкладень банків у депозитні сертифікати НБУ скорочувалися другий квартал поспіль.

«Кредитування бізнесу надалі пришвидшувалося в усіх групах банків, найсуттєвіше – за кредитами МСП. Чисті гривневі кредити МСП в річному вимірі зросли більш ніж на чверть, а їхня частка в чистому гривневому корпоративному кредитному портфелі – до 60%», – повідомили в НБУ.

А також додали, що зростанню кредитного портфелю сприяє поліпшенню умов кредитування, зокрема зниженню кредитних ставок. Ставки за новими гривневими кредитами бізнесу знизилися до 15,2% річних або до рівня наприкінці «довоєнного» 2019 року.

Зазначається, що також зростала вага несубсидійованих кредитів, адже більшість фінансування бізнесу банки надавали поза межами державних програм підтримки. Водночас частка кредитів за програмою «Доступні кредити 5-7-9%» у гривневому працюючому валовому портфелі знизилася приблизно до 36% проти 41% на початок року.

За даними Нацбанку, темпи зростання чистих роздрібних гривневих кредитів у II кварталі – 40,1% у річному вимірі. Основним рушієм залишається карткове кредитування двома банками-лідерами. В іпотеці й надалі домінує державна програма «єОселя», завдяки якій частка іпотеки в чистому гривневому роздрібному кредитному портфелі зросла до 13,2%.

Згідно з оглядом, також зросли й обсяги гривневих коштів фізичних осіб за квартал на 19,3% у річному вимірі, що віповідає тренду останніх років. Завдяки швидшому зростанню залишків на поточних рахунках – на 9% за квартал – частка строкових коштів у гривні зменшилася до 34,6%.

«Темпи зростання обсягу гривневих коштів бізнесу на рівні 28,6% в річному вимірі вищі, ніж за коштами населення», – уточнили в НБУ.

Водночас частка фондування від клієнтів у зобов’язаннях банків зросла до 92,4%, фондування з інших джерел банки майже не залучали.

Ставки за новими залученнями гривневих вкладів населення (включно з коштами на вимогу) знизилися до 10,2% річних, суб’єктів господарювання – до 8,5% річних.

В НБУ також зазначили, що висока прибутковість дала банкам змогу гармонійно перейти до нових європейських вимог до капіталу. Зокрема, завдяки високій операційній ефективності та низьким відрахуванням у резерви сектор отримав 39 млрд грн прибутку за ІІ квартал (79 млрд грн – за перше півріччя).

«Прибуток сприяв збільшенню регулятивного капіталу, який за квартал зріс на 10,6%. Накопичений запас капіталу, поточна прибутковість і перехідні норми забезпечили гармонійний перехід банків до нової структури капіталу та підвищили їх спроможність нарощувати кредитування», – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів ухвалив постанову про запуск нової програми підтримки аграріїв. Йдеться про механізм надання спеціальних субсидій для аграріїв, які працюють у прифронтових регіонах.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу