​​Бізнес у серпні продовжив пом’якшувати оцінки результатів своєї діяльності

​​Бізнес у серпні продовжив пом’якшувати оцінки результатів своєї діяльності

Про це свідчить індекс очікувань ділової активності (ІОДА), який Національний банк розраховує щомісяця.

У серпні 2024 року ІОДА становив 48,4 порівняно з 44,4 в липні.

Позитивний вплив на очікування бізнесу в усіх секторах мали, зокрема: поступова адаптація до постійних відключень електроенергії та налагодження альтернативних джерел живлення, бюджетне фінансування на відновлення інфраструктури та будівництво доріг, сталий внутрішній попит та достатня пропозиція товарів, стабільна робота морського коридору.

Підприємства будівництва надали позитивні оцінки своїх економічних результатів. Секторальний індекс у серпні становив 50,7 порівняно з 49,6 у липні. Будівельники очікували на подальше збільшення обсягів будівництва.

Підприємства торгівлі суттєво поліпшили очікування: секторальний індекс у серпні становив 50,4 (у липні – 44,7). Торговельні компанії спрогнозували збільшення товарообігу та обсягу закупівлі товарів для продажу.

Підприємства промисловості пом’якшили стримані очікування щодо результатів своєї діяльності: секторальний індекс у серпні становив 48,6 (у липні – 45,8). На відміну від двох попередніх місяців респонденти очікували на збільшення обсягів виготовленої продукції та нових замовлень на продукцію.

Найстриманіші оцінки надали підприємства сфери послуг: секторальний індекс становив 46,5 у серпні (в липні – 42,5). Респонденти поліпшили оцінки щодо обсягу вже наданих послуг, послуг під час виконання та нових замовлень на послуги.

На тлі високих очікувань щодо темпів зростання закупівельних цін підприємства всіх секторів, що беруть участь в опитуванні, спрогнозували помірніше здорожчання цін / тарифів на власну продукцію / послуги.

Ситуація на ринку праці залишається нестійкою. Лише керівники будівельних підприємств очікували на збільшення чисельності працівників.

photo 2024 09 02 18 35 43

Нагадаємо, Національний банк оновив порядок ведення касових операцій у національній валюті.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь