Борг держави перед банками за програмою «5-7-9%» може сягнути 11 млрд грн

Борг держави перед банками за програмою «5-7-9%» може сягнути 11 млрд грн

Борг держави перед банками за програмою «Доступні кредити 5-7-9%» на 01.01.2024 становив 7,1 млрд грн, і якщо її не буде удосконалено, до кінця 2024 року цей показник може досягти 11,5 млрд гривень.

Про це свідчать на дані аудиту Рахункової палати, який охоплював період роботи Програми з 2021 року до травня 2024 року, повідомляє пресслужба РП.

Зазначається, що Мінекономіки (до 01.01.2024 – Мінфін) не дотрималося вимог бюджетного законодавства при визначенні результативних показників у паспортах бюджетних програм. Це стосується оцінки досягнення цілей державної політики та виконання завдань.

При цьому, результативні показники, що відображають «суспільну значимість» програми і її вплив на економіку та суспільство, не були визначені. У звітах про виконання бюджетної програми також виявлено недостовірні дані, що порушує бюджетне законодавство.

За даними аудиту, Фонд держпідприємництва також не забезпечив регулярний моніторинг уповноваженими банками цільового використання кредитів. Він також сам не проводив перевірку отримувачів кредитів на відповідність критеріям для отримання допомоги.

Аудитори виявили, що Фонд обробляв документи та інформацію уповноважених банків вручну, без використання інформаційно-аналітичної системи. Це створило ризики маніпуляцій з розрахунками процентних ставок і сумами державної підтримки.

За даними РП, на реалізацію Програми використано 34,7 млрд грн, в тому числі 30,9 млрд грн – в умовах воєнного стану (2022–2023 років та січень–травень 2024 року).

Уточнюється, що найбільші обсяги кредитування отримали підприємства в сільському, лісовому та рибному господарствах, а також у торгівлі і переробній промисловості. При цьому пріоритетом були антикризові, антивоєнні, інвестиційні цілі та рефінансування.

Як зазначають аудитори, попит на таку державну підтримку був високим і загалом функціонування Програми «мало позитивний економічний ефект»:

загальні надходження до державного та місцевих бюджетів від суб’єктів підприємництва, що досліджувались, на початок червня 2024 року зросли майже на 13%;

банки розширили кредитний портфель (від початку повномасштабного вторгнення більш ніж удвічі – до 129 млрд грн);

за оцінкою Світового банку, з урахуванням ефекту мультиплікатора на 6 інвестованих банками гривень держава витратила 1 гривню з державного бюджету.

Згідно з аудитом, з лютого 2022 року і до початку червня 2024 року в межах реалізації Програми уповноваженими банками укладено 54 676 кредитних договорів на суму 218,6 млрд грн, з них:

61,3 млрд грн кредитних коштів надано на поповнення оборотного капіталу суб’єктів підприємництва;

57,3 млрд грн – на антивоєнні цілі;

38,5 млрд грн – на підтримку посівної кампанії;

19,0 млрд грн – на інвестиційні цілі.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь