Британія оголосила свій внесок у рамках кредиту G7 для України з використанням активів рф

Британія оголосила свій внесок у рамках кредиту G7 для України з використанням активів рф

Велика Британія надасть 2,26 млрд фунтів стерлінгів (майже $3 млрд) в рамках спільного кредиту країн G7 для України, який гаситимуть за рахунок прибутків від заморожених російських активів.

Уряд Великої Британії оголосив пропозицію щодо спрямування Україні £2,26 млрд, які будуть погашатись за рахунок майбутніх прибутків, отриманих від заморожених суверенних російських активів.

Кошти буде надано на забезпечення видатків сектору безпеки та оборони, зокрема посилення протиповітряної оборони, закупівлю необхідного військового обладнання, повідомляє Мінфін.

Пропозиція Великої Британії є частиною домовленості G7 щодо започаткування механізму збільшення надходжень до бюджету України (Extraordinary Revenue Acceleration Loans for Ukraine) загальним обсягом $50 млрд.

“Оголошена пропозиція передбачає безумовну та безповоротну форму фінансування в рамках якої Україна зможе забезпечити пріоритетні військові видатки”, – заявив міністр фінансів Сергій Марченко.

Кредит Британії у розмірі 2,26 мільярда фунтів стерлінгів призначений для бюджетної підтримки військових витрат України, що дозволить українцям інвестувати в ключове обладнання для підтримки їхніх зусиль проти росії, таке як протиповітряна оборона, артилерія і більш широка технічна підтримка. Ця допомога є додатковою до існуючої військової допомоги Україні у розмірі 3 мільярдів фунтів стерлінгів на рік.

"Ці нові кошти надаються у національних інтересах Британії, тому що передова нашої оборони, оборони нашої демократії і спільних цінностей, відбувається в окопах в Україні. Захищена й безпечна Україна означатиме захист і безпеку для Британії", – заявила міністерка фінансів Рейчел Рівз.

Найближчими тижнями Британія має ухвалити закон, який уможливить швидке надання цих коштів.

За останніми даними ЗМІ, США готові надати Україні до $20 млрд в рамках кредиту G7, який буде погашатися за рахунок прибутку від заморожених російських активів. Донедавна очікувалося, що внесок Вашингтона буде меншим, ніж планувалося спочатку, оскільки ЄС не зміг запровадити запобіжник-гарантію, що російські активи залишаться замороженими щонайменше на три роки.

Минулого тижня ЄС схвалив свій внесок у розмірі до 35 млрд євро до кредиту G7, але так і не здолав спротив Угорщини щодо запобіжника від несподіваного розмороження активів рф.

Очікується, що приблизно по $3 млрд також нададуть Канада та Японія.

Нагадаємо, Велика Британія у четвер запровадила найбільший на сьогодні пакет санкцій проти "тіньового флоту" нафтових танкерів росії.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь