Державний борг у вересні збільшився за рахунок запозичень на внутрішньому ринку

Державний борг у вересні збільшився за рахунок запозичень на внутрішньому ринку

За даними Міністерства фінансів, на 30 вересня 2024 року державний та гарантований державою борг склав 6 404 млрд. грн., у валютному еквіваленті – 155,6 млрд. дол.

Про це повідомив голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

У вересні державний борг у гривні зріс на 0,5% (+32,3 млрд. грн.), у валютному еквіваленті - на 0,6% (+0,9 млрд. дол.).

При цьому вересень став одним із небагатьох місяців, коли приріст державного боргу зумовлювався запозиченнями на внутрішньому ринку (+40,5 млрд. грн.), тоді як зовнішній борг хоч і мінімально, але скоротився (-8,9 млрд. грн.).

Така динаміка обумовлюється активізацією залучення Мінфіном ОВДП на аукціонах з метою фінансування збільшеного дефіциту бюджету через зростаючі потреби сектору безпеки і оборони.

Нагадаю, у вересні обсяги розміщень ОВДП були найбільшими з початку року. За даними Міністерства фінансів, у вересні на аукціонах із розміщення ОВДП було залучено 72,4 млрд. грн. в еквіваленті в усіх валютах, що у 2,5 рази більше, ніж у серпні. При цьому платежі з погашення ОВДП у вересні склали 26,5 млрд. грн.

Структура державного боргу (на кінець вересня):

▪️74,8% - борг у валюті (зовнішній + валютні ОВДП), 25,2% - борг у гривні (до війни 65,1% на 34,9%).

▪️72% - зовнішній борг, 28% - внутрішній (до війни 61% і 39% відповідно);

▪️58,4% - зовнішні офіційні позики (в т.ч. ЄС – 28,4%), 26,9% - ОВДП, 10,3% - єврооблігації (вкл. гарантовані державою), 4,4% - інша заборгованість.

У жовтні варто очікувати на продовження тенденції до помітного нарощування внутрішнього держборгу. НБУ з 11 жовтня запровадив низку рішень, що стимулюватимуть пожвавлення участі банків у аукціонах із розміщення ОВДП і відповідно їх участі у фінансуванні дефіциту бюджету.

Мова про збільшення нормативу обов’язкових резервів банків (на 5 в.п.) при одночасному збільшенні пропорції вкладання цих резервів у бенч-марк ОВДП (з 50 до 60%). Аби додатково направити вільну ліквідність банків у купівлю ОВДП, знижено ставку за тримісячними ДС-сертифікатами. Раніше Мінфін та НБУ прийняли низку інших операційних рішень (зокрема щодо запровадження т.з. switch операцій, розширення функціоналу депозитарію НБУ), що стимулюватимуть первинний і вторинний ринок ОВДП.

У жовтні слід також очікувати на відновлення зростання зовнішнього держборгу через надання 6-го траншу за програмою EFF на суму 1,1 млрд. дол.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь