Держборг збільшився на 53 млрд грн

Держборг збільшився на 53 млрд грн

За даними Міністерства фінансів, на 30 червня 2024 року державний та гарантований державою борг склав 6 168 млрд грн, у валютному еквіваленті – 152,2 млрд дол.

Про це повідомив голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

У червні державний борг у гривні зріс на 0,9% (+52,7 млрд. грн.), у валютному еквіваленті - на 0,8% (+1,2 млрд. дол.). Основна частина приросту держборгу за звітній місяць зумовлюються залученням чергового траншу пільгового фінансування від ЄС у розмірі 1,9 млрд. євро за програмою Ukraine Facility.

Структура державного боргу (на кінець червня):

  • 74,7% - борг у валюті (зовнішній + валютні ОВДП), 25,3% - борг у гривні (до війни 65,1% на 34,9%).
  • 72,2% - зовнішній борг, 27,8% - внутрішній (до війни 61% і 39% відповідно);
  • 54,2% - зовнішні офіційні позики (в т.ч.. ЄС – 25,94%), 26,6% ▫️ОВДП, 13,9% - єврооблігації (вкл. гарантовані державою), 5,2% - інша заборгованість.

Із найближчих подій на борговому ринку очікуємо на:

  • Фіналізацію угоди щодо реструктуризації випусків єврооблігацій на суму близько 20 млрд. дол. Через зростання держаборгу під час війни за рахунок офіційних кредиторів (ЄС, МВФ, СБ, ЄБРР, іноземні уряди та ін.) частка таких паперів у загальній структурі держборгу скоротилась майже удвічі. Утім заключення боргової угоди із зовнішніми комерційними кредиторами залишається критично важливим для збалансування нашого бюджету під час гарячої фази російської агресії, повернення на зовнішні ринки капіталу після війни та досягнення стійкості державного боргу у довгостроковій перспективі.
  • Залучення запланованого пільгового боргового фінансування від основних донорів (ЄС, США, МВФ, СБ) на суму близько 20 млрд. дол. у наступні 5 місяців, що залишаються до кінця 2024 року.
  • Практичної реалізації рішення країнами G7 щодо виділення Україні 50 млрд. дол. за рахунок доходів від заморожених суверенних російських активів (про що писав сьогодні).
  • Активізації розміщення ОВДП на аукціонах, що є необхідним для фінансування розриву у військових видатках до кінця 2024 року і надалі. Нагадаю урядовий законопроект про внесення змін до держбюджету-2024 передбачає додаткове залучення ОВДП на суму 160,2 млрд. грн. до кінця року. Прекрасно розуміємо, що без зміни політики НБУ та стимулювання банків до купівлі військових облігацій, вийти на такі показники проведення аукціонів неможливо. Інше потенційне джерело – залишки коштів на рахунках місцевих бюджетів і бюджетних установ (165 млрд. грн.).
Нагадаємо, у травні 2024 року державний та гарантований державою борг України збільшився на 104,68 млрд грн, водночас скоротився у доларовому еквіваленті на $0,53 млрд.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу