Україна отримає найближчими тижнями $3,9 млрд від США

Україна отримає найближчими тижнями $3,9 млрд від США

Перші 3,9 мільярда доларів прямої бюджетної підтримки, яка сягає 7,85 млрд дол., Україна очікує найближчими тижнями.

Як передає Укрінформ із посиланням на Телеграм глави уряду, про це йшлося під час зустрічі Прем'єр-міністра Дениса Шмигаля зі Спеціальним представником США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер.

"Провів зустріч зі Спеціальним представником США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер... Обговорили питання роботи Мультидонорської координаційної платформи. Пріоритетними для нас залишаються фінансування бюджетних видатків, проєкти відновлення та підтримка енергетики. Україна вдячна за $7,85 млрд прямої бюджетної підтримки, яка має надійти від США цього року. Перші $3,9 млрд очікуємо вже найближчими тижнями", - написав Шмигаль.

Прем'єр-міністр подякував США за підтримку рішення країн G7 про надання Україні 50 млрд доларів коштом майбутніх доходів від заморожених активів РФ. За його словами, сторони обговорили питання реалізації цієї ініціативи.

"Для нас важливо, щоб кошти були доступні Україні вже з 2025 року та була можливість направити їх на всі критичні потреби, включно з військовими", - підкреслив він.

Шмигаль додав, що Кабмін запроваджує системний підхід у фінансуванні проєктів економічного відновлення. Він нагадав, що відбулося перше засідання Стратегічної інвестиційної ради при уряді, і протягом двох місяців планують затвердити перелік публічних інвестиційних проєктів на 2025 рік та передати його партнерам.

Прем'єр-міністр подякував США за оголошення про надання $500 млн нових коштів на енергетичну допомогу та переадресування раніше оголошених $324 млн на екстрені енергетичні потреби в Україні. Він наголосив, що підтримка енергетики є сьогодні критично необхідною для України, аби відновити знищене ворогом.

"Цінуємо, що США непохитно стоять пліч-о-пліч з Україною у нашій боротьбі за свободу", - зазначив глава уряду.

Нагадаємо, у Міністерстві оборони США виявили помилки в бухгалтерських розрахунках, що дозволило знайти ще $2 млрд для допомоги Україні.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу