Детінізація економіки України може додатково приносити бюджету до 500 млрд грн на рік

Детінізація економіки України може додатково приносити бюджету до 500 млрд грн на рік

Детінізація української економіки може поповнювати бюджет на 500 млрд грн на рік.

Про це повідомив голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев в інтерв’ю Укрінформу.

Але він додав, що йдеться лише про теоретичні розрахунки. Адже "одним ударом" з проблемою тінізації української економіки не впоратися. Поки що, на першому етапі реально може йтися про поповнення бюджету додатково на 80 млрд грн щороку.

За словами нардепа, важливі кроки у цьому напрямку вже зроблено. Зростають податкові надходження від окремих галузей з традиційно високими ризиками перебування в "тіні".

"Наприклад, від виробництва і продажу алкоголю з початку року додатково до плану маємо 18,1% податків. Обсяги легальної реалізації спирту етилового торік зросли на 30%. Зрозуміло, що люди не почали пити більше – ми втратили території, мільйони українців виїхали чи наразі залишаються на тимчасово окупованих ворогом територіях… Але обсяги офіційних продажів спирту зросли. Причина – саме детінізація галузі", – переконаний Гетманцев.

Це, на його переконання, підтверджують й інші цифри. Наприклад, податкова ефективність зі сплати ПДВ лікеро-горілчаними підприємствами зросла з 4,5% у 2021 році до 6,16% у 2024-ому.

"Скажімо, в Глобал Спірітс Груп (бренд "Хортиця") податкове навантаження збільшилося з 5,3% до 7,84%, в ЛВН лімітед ("Немирів") – із 4,7% до 8,5%, на заводі "Гетьман" – з 0% майже до 14%. І це – показник того, що галузь виходить з "тіні". А загальне податкове навантаження на ювелірну галузь зросло в 2,2 раза рік до року", – навів приклади нардеп.

Те ж стосується і пального: податкове навантаження у першому кварталі становило 2 грн на літр, тоді як у 2022-ому було на рівні 1,12, а в 2023-ому – 1,8 грн. Покращується ситуація і в тютюновій галузі.

"Попри те, що стан справ на ринку все ще не такий, як має бути в цивілізованій державі, із колишніх 23% цьогоріч "тінь" зменшилася до 18%", – зазначив Гетманцев.

Як повідомлялося, у травні 2024 обсяг операцій, облікованих через реєстратори розрахункових операцій (РРО) зріс до 359,8 млрд грн за місяць, щоденно це 11,6 млрд грн.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу