Експорт нафти з росії впав майже до річного мінімуму

Експорт нафти з росії впав майже до річного мінімуму

Експорт нафти з рф впав до найнижчого рівня за останні 11 місяців, а поставки з портів Балтії досягли мінімуму з грудня 2022 року.

Про це повідомляє Bloomberg.

Показники експорту російської сирої нафти скоротилося на 710 тис. барелів на день з квітня. Падіння відбулося, незважаючи на невелике зростання тижневих поставок.

Вже четверте за рахунком зниження, найімовірніше, пов'язане з тим, що росія почала ретельніше дотримуватися цільового рівня видобутку ОПЕК+, а також у зв'язку з відновленням нафтопереробки у країні.

рф планує провести додаткове скорочення видобутку пізніше цього року і в теплі місяці 2025 року, щоб компенсувати перевищення квоти.

Показники роботи російських нафтопереробних заводів, незважаючи на атаки українських БпЛА, наблизилися до шестимісячного максимуму в липні.

П'ятиденна прогалина в програмі навантаження в Усть-Лузі минулого тижня підтверджує, що технічне обслуговування скоротило потік з порту: за сім днів до 28 липня звідти пішов лише один танкер.

Об'єм відвантажень із портів Балтії впав нижче 1 млн барелів на день, ставши найнижчим із грудня 2022 року. Але це падіння було компенсовано зростанням поставок з інших терміналів.

На зниження експорту також вплинуло те, що Україна посилила санкції щодо російського "Лукойла", заборонивши йому поставляти нафту трубопроводами на нафтопереробні заводи в Центральній Європі через українську територію.

Через це "Лукойл" буде перенаправляти близько 90 тис. барелів на день нафти, яку він не може постачати в Угорщину і Словаччину, на інші напрямки. У програму навантаження з Приморська, розташованого на Балтиці, було додано два вантажі "Лукойлу", відправлені наприкінці липня.

Один російський танкер, який потрапив під західні санкції, завантажився. Судно "Віктор Бакаєв" вийшло з Приморська 21 липня і зараз прямує Північним морським шляхом до Китаю. Три інших судна, які перебувають під санкціями і перевозять російську нафту, раніше перевантажили вантаж на інші судна, приховавши при цьому своє місце розташування від автоматичних систем стеження. За даними компанії TankerTrackers Inc., перший танкер уже вивантажено в Китаї.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу