Фінансовий сектор назвав причини зростання ризиків

Фінансовий сектор назвав причини зростання ризиків

Фінансові установи оцінюють стан фінансового сектору як задовільний, негативні очікування на наступні пів року дещо знизилися.

Про це свідчать результати опитування НБУ про системні ризики фінансового сектору за листопад 2020 року.

На наступні 6 місяців переважають песимістичні очікування, однак частка респондентів, які негативно оцінюють стан фінансового сектору, з травня знизилася.

Оцінка загального рівня ризику у фінансовому секторі залишається негативною з травня 2018 року. Два опитування поспіль приблизно третина респондентів вважають рівень ризику високим чи дуже високим.

Стійкість фінансового сектору до значних негативних подій помірно знижується останні два опитування.

Учасники опитування здебільшого песимістично оцінюють перспективи фінсектору на наступні пів року. Проте частка респондентів, які мають негативні очікування, помітно зменшилася: з 71% – у травні 2020 року, до 48% – зараз.

NBUgr1

Поточне опитування вкотре засвідчило – корупція, діяльність правоохоронних органів та судової системи залишаються фактором високого або дуже високого ризику для фінансового сектору. Так вважають 91% керівників опитаних фінустанов, а баланс відповідей найгірший за весь період опитувань з травня 2018 року.

Респонденти також вказали на стрімке зростання ризиків стану співпраці з міжнародними фінансовими організаціями та загострення політичної та соціальної ситуації в країні. Економічні ризики, що домінували у травневому опитуванні, відійшли на другий план. Попри високу оцінку загроз для фінансової системи, ризики доступності фондування та банкрутства, на думку респондентів, є найменш вагомими.

Схильність фінустанов до ризику за останні 6 місяців загалом незначно знизилась, що зазначило 22% топменеджерів.

NBUgr2

Опитування проводилося з 11 до 25 листопада 2020 року. Участь у ньому взяли керівники 19 банків, 12 страхових та 2 інвестиційні компанії. До вибірки не потрапили фінансові установи, до яких запроваджено санкції. У підсумкових результатах не бралися до уваги розмір банку/компанії чи їхньої частки на ринку – усі відповіді рівноцінні.

Наступне «Опитування про системні ризики фінансового сектору» буде опубліковане НБУ в травні 2021 року.

Опитування про системні ризики фінансового сектору вивчає, як найбільші банки та небанківські фінансові установи сприймають поточні та потенційні ризики для фінансового сектору, і проводиться НБУ двічі на рік. Його результати відображають, як топменеджери фінустанов оцінюють стан фінансового сектору за минулі 6 місяців та чого очікують у наступні пів року.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу