Фінкомітет Ради схвалив законопроєкт про нове регулювання ринків фінпослуг Нацбанком

Фінкомітет Ради схвалив законопроєкт про нове регулювання ринків фінпослуг Нацбанком

Комітет рекомендував прийняти законопроект N11043 про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення функцій Національного банку України з державного регулювання ринків фінансових послуг у другому читанні.

Про це повідомив голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

За його словами, законопроєкт був суттєво доопрацьований до другого читання за такими ключовими напрямами:

1) Відпрацьовані механізми реагування надавачами платіжних послуги у разі отримання запиту від Національної поліції України щодо ознак кримінального правопорушення у здійснених платіжних операціях.

Передбачається, що такі процедури допоможуть визначити місцезнаходження зловмисників та напрямок, куди кошти перераховувалися до моменту зняття готівки. Також, серед іншого, передбачено можливість швидкого викриття неналежних користувачів карток, так званих, "дроперів", які надають свої картки зловмисниками для перерахування вкрадених коштів.

2) Змінено підходи до того, які саме платіжні послуги, що надаються операторами мобільного зв'язку, будуть вважатися обмеженими платіжними.

Зміни враховують позиції, досягнуті в результаті доопрацьвання та погоджені Комітетом, операторами мобільного зв'язку та регулятором платіжних систем – Національним банком.

3) Досягнуто зміни у регулюванні діяльності кредитних спілок.

Зокрема, об'єднаним кредитним спілками надано право залучати кредити від іноземних донорів в валюті, що дозволить відкрити для них додатковий ресурс для фінансування малого та мікробізнесу; також доопрацьовано механізм приєднання кредитних спілок, що дозволить багатьом з діючих сьогодні маленьких кредитних спілок продовжити свою діяльність, приєднавшись до більш розвинених та організованих кредитних спілок і так розділити з більш спроможними спілками адміністративні витрати на ведення бізнесу та інше.

Нагадаємо, комітет Верховної Ради з питань бюджету підтримав в першому читанні законопроєкт № 10044-д про реформу Рахункової палати.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь