Фінкомітет Ради схвалив законопроєкт про підвищення податків разом із податком для банків

Фінкомітет Ради схвалив законопроєкт про підвищення податків разом із податком для банків

Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував ухвалити у повторному першому читанні законопроєкт № 11416-д щодо підвищення податків.

«За – 19 депутатів, утрималося троє, проти – один», – повідомив перший заступник голови комітету Ярослав Железняк.

Він пояснив, що закон вступить в силу «заднім числом» з 1 жовтня, навіть якщо буде ухвалений в середині жовтня. В першому читанні проєкт розглянуть в найближчі дні.

За словами голови комітету Данили Гетманцева, оновлений текст проєкту закону передбачає:

  • підвищення військового збору на період до 31 грудня року, у якому буде припинено воєнний стан, а саме: підвищення ставки з 1,5% до 5%; встановлення ВЗ у розмірі 1% від доходу платників єдиного податку ІІІ групи;
  • встановлення ВЗ для ФОП - платників єдиного податку І, ІІ та IV групи на рівні 10% розміру мінімальної заробітної плати;
  • встановлення ставки податку на прибуток для банків за 2024 рік у розмірі 50%;
  • встановлення ставки податку на прибуток для небанківських фінансових установ (крім страховиків) на рівні 25%;
  • вдосконалення запропонованої моделі визначення розміру авансових внесків з податку на прибуток підприємств для АЗС;
  • зміну податкового періоду з квартального на місячний для подання звітності про виплачені доходи на користь фізичних осіб (для економічного бронювання).

Крім того, документ має доручення уряду розробити законопроєкт про внесення змін до Бюджетного кодексу щодо зарахування військового збору до спецфонду держбюджету для його спрямування на потреби фінансового забезпечення сектору безпеки і оборони.

Ярослав Железняк зазначив, що ці податкові зміни принесуть 58 млрд грн в бюджет 2024 року та 137 млрд грн – в бюджет наступного року. «Мінфін погодився на податок на банки», – написав він.

3 вересня депутати провалили голосування за пов'язаний законопроєкт №11416-д про підвищення податків для фінансування оборони. У першому читанні законопроєкт набрав лише 224 голоси з 226 необхідних, у тому числі його підтримали лише 170 із 233 депутатів від "Слуги народу".

Раніше проти підвищення податку для банківського сектору до 50% у 2024 році виступали проти Мінфін, Нацбанк та Міжнародний валютний фонд.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь