Гетманцев підтвердив підвищення зарплат для податківців

Гетманцев підтвердив підвищення зарплат для податківців

Кабінет міністрів ухвалив рішення про скорочення 3,3 тисячі вакансій податківців, решті співробітників Податкової служби підвищать оклади.

Про це повідомив голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев у Telegram.

"Продовжуємо реформувати податкову службу. Кабінет міністрів прийняв рішення про скорочення чисельності податківців на 15% (3,3 тис.)", – зазначив він.

За його словами, це вдалося зробити завдяки діджиталізаціі та введенню ризик-орієнтованого підходу податкового контролю в управління податковими органами.

"За рахунок отриманої економії розмір посадових окладів податківців збільшиться. Абсолютно правильне рішення, яке не можна не підтримати", – додав нардеп.

Гетманцев висловив сподівання, що зростання окладу зможе залучити до Податкової служби "талановиту молодь та демобілізованих ветеранів, підсиливши її склад".

Як повідомлялося, за даними ЕП, разом зі скороченням кількості посад Кабінет Міністрів підвищив оклади співробітникам Державної податкової служби майже вдвічі. При цьому, фактично рішення уряду стосується передусім скорочення вакантних посад у ДПСУ.

Зокрема, оклад голови ДПС зріс з 15,9 прожиткового мінімуму (для його розрахуну використовується спеціальний прожитковий мінімум, який становить 2102 грн) до 31,8 прожиткового мінімуму. Відтак, оклад голови Податкової служби зросте із 33 422 грн до 66 843 грн.

Оклад першого заступника голови ДПС зріс з 31 740 грн до 63 480 грн; оклад директора департаменту – з 19 759 грн до 39 517 грн; оклад заступника директора департаменту – з 15 765 грн до 31 530 грн; оклад начальника управління (у складі департаменту) – з 14 924 грн до 29 848 грн; оклад головного державного інспектора – з 10 300 грн до 20 600 грн тощо.

Зауважимо, що оклад – це лише частина заробітної плати держслужбовців. Крім нього у структурі заробітної плати існують різноманітні надбавки (зокрема, за стаж чи вислугу років) та інші платежі.

Загалом на реалізацію цього рішення уряду у 2024 році додатково знадобиться 1,34 млрд грн (зокрема 1,11 млрд - на оплату праці податківців). Ці видатки планують профінансувати, перерозподіливши видатки бюджету. Зокрема, скоротивши на відповідну суму видатки за програмою "Забезпечення інституційної спроможності органів державної влади".

Нагадаємо, за даними Мінфіну, середня зарплата співробітників державних органів влади центрального рівня у травні 2024 року зросла до 50,9 тис. грн, порівняно з 38 тис. грн у січні, а середній посадовий оклад становить 23,9 тис. грн.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу