Глобальний розпродаж акцій поглибився через події в США

Глобальний розпродаж акцій поглибився через події в США

Глобальний розпродаж акцій поглибився в п'ятницю, коли американський індекс Nasdaq скоригувався, оскільки різке уповільнення найму в США посилило тиск на фондовий ринок, який і без того відчуває різке падіння акцій напівпровідників.

Новина про те, що в найбільшій економіці світу в липні було створено лише 114 тис. робочих місць, що набагато менше, ніж очікувані 175 тис., викликала побоювання, що Федеральна резервна система ризикує відстати від кривої у боротьбі з уповільненням економіки, повідомляє FT.

Індекс Nasdaq Composite закрився на 2,43% нижче за день і на 4,21% за тиждень. З моменту свого історичного максимуму 11 липня індекс Nasdaq впав більш ніж на 10%.

Невтішні дані про прибутки сильно вдарили по кількох великих технологічних компаніях. Акції Intel впали на 26,06%, найбільше за останні 24 роки, після того, як американський виробник мікросхем оголосив про плани скоротити 15 тис. робочих місць – приблизно 15% штату. Більшість із цих скорочень будуть проведені до кінця цього року.

Акції Amazon впали на 8,78% після того, як прогноз прибутку не відповідав оцінкам Уолл-стріт.

Snap втратив 26,93%, Robinhood Markets – 11,66%, Moderna – 8,06%, Citigroup – 7,14%, Wells Fargo – 6,36%, Ford Motors – 6,17%.

насдак3.08.24

Еталонний індекс S&P 500 опустився на 1,84% за день і впав на 2,49% за останні п’ять днів, що стало найгіршим тижневим падінням із середини квітня. А індекс Dow Jones втратив 1,51% і 2,05% відповідно.

Прибутковість 10-річних облігацій США впала на 0,16 процентного пункту до 3,82%, що є найнижчим показником з грудня. Прибутковість впала, оскільки інвестори кинулися в безпечні казначейські облігації і зробили ставку на те, що Федеральна резервна система, яка утримала незмінними процентні ставки в середу, буде змушена реагувати на ослаблення економіки швидким скороченням вартості запозичень.

Тепер інвестори очікують, що до кінця року ФРС знизить ставки більш ніж на 1 відсотковий пункт, що передбачає надзвичайно велике скорочення на  0,5 в.п принаймні на одному з трьох зустрічей, що залишилися до кінця року.

Індекс очікуваної турбулентності фондового ринку США VIX, широко відомий як «вимірювач страху» Уолл-стріт, піднявся в п’ятницю на 25,82% – до 23,39 пунктів, що вдвічі перевищує середній показник за рік і є найвищим рівнем з моменту регіональної банківської кризи в США в березні минулого року.

Занепокоєння з приводу уповільнення економіки призвело до раптового припинення недавнього зростання менших американських акцій. Індекс Russell 2000 з малою капіталізацією в п’ятницю впав на 3,5% за день і на 6,7% за тиждень, що стало найгіршим тижневим падінням за більш ніж рік.

Надії на зниження ставок ФРС заохочували купівлю акцій компаній з малою капіталізацією протягом липня, оскільки менші компанії, як правило, отримують непропорційну вигоду від нижчих ставок запозичень, але лише до тих пір, поки економіка різко не слабшає та не підриває прибутки.

Розпродажі в США відбулися після різкого падіння в Японії та Європі на початку дня. Акції в Токіо зазнали найгіршого одноденного падіння з 2016 року на тлі побоювань щодо впливу зростання ієни на японські компанії після несподіваного підвищення ставки Банком Японії на початку тижня. У Європі індекс блакитних фішок Euro Stoxx 600 втратив 2,7%.

Розпродажі в Токіо були прискорені японськими роздрібними інвесторами, які поспішали вийти з популярного біржового фонду Nomura NF Nikkei 225 ETF. ETF закрився на 11,46% нижче в п'ятницю. «Цього тижня була шалена фіксація прибутку», — сказав один старший брокер японської компанії з цінних паперів.

японський ринок3.08.24

Трейдери кажуть, що частковою шкодою стало зміцнення єни, яке негативно вплинуло на японських експортерів. Несподіване підвищення процентної ставки Банком Японії в середу та наслідки того, що він увійшов у цикл підвищення ставок, навіть якщо ФРС, здається, готова знизити ставки, підштовхнули ієну набагато вище, ніж багато хто очікував.

На п’ятничному рівні 146,93 єни за долар єна приблизно на 10% дорожча, ніж у середині липня.

єна3.08.24

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу