Золото оновило історичний ціновий максимум

Золото оновило історичний ціновий максимум

На біржових торгах у п’ятницю котирування золота перевищили $2500 за тройську унцію на тлі зростання геополітичної напруженості та нових даних, які вказують на ослаблення економіки США.

Контракти на золото з поставкою в грудні досягли історичного максимуму в $2522,5 в перші години торгів, а потім втратили свій приріст до $2475,9 за унцію.

Ціна спот на золото зафіксувала незначну втрату на 0,5% до $2432,86 за унцію, досягнувши $2477,1 – майже в межах свого історичного піку в $2483,73, встановленого на початку серпня.

З початку 2024 року вартість золота вже зросла на 23,1%, а порівняно з мінімальним значенням за останній календарний рік – на 38,3%.

gold08.24

Цього тижня злитки зросли приблизно на 3%, що є найкращим тижнем з квітня, оскільки зростання попиту на безпечні ринки через напруженість на Близькому Сході та очікування зниження ставок зробили метал більш привабливим для інвесторів.

Котирування золота підтримують як геополітичні, так і монетарні фактори. Остання заява ФРС США про те, що у вересні скоріше за все станеться зниження ставок, грає на користь золота – падіння доходності казначейських облігацій призведе до перетікання частини інвестиційного капіталу до цього дорогоцінного металу.

У міру зниження відсоткових ставок золото стає більш привабливим, порівнюючи з активами з фіксованим доходом, такими як облігації.

Високу ціну золота також підтримують регулярні закупівлі золота центральними банками.

У травні 2024 року Китай вперше зупинив скуповування золота до резервів з жовтня 2022 року.

За даними Всесвітньої ради по золоту, в першому кварталі закупівлі світових державних установ були на рекордному рівні, а Китай був найбільшим покупцем.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу