Голову АМКУ Кириленка підозрюють в незаконному збагаченні на 56 млн грн

Голову АМКУ Кириленка підозрюють в незаконному збагаченні на 56 млн грн

НАБУ і САП повідомили посадовцю державної установи зі спеціальним статусом про підозру у незаконному збагаченні на 56,2 млн грн та декларуванні недостовірної інформації.

Центр протидії корупції уточнює, що йдеться про голову Антимонопольного комітету Павла Кириленка.

За даними слідства, у 2020-2023 роках підозрюваний, обіймаючи посаду керівника обласної державної адміністрації, набув 21 об’єкт нерухомості та люксовий автомобіль, зареєструвавши майно на родичів своєї дружини.

Йдеться про:

  • 7 квартир у Києві та Ужгороді загальною площею 688,5 кв. м;
  • будинок під Києвом площею понад 220 кв. м;
  • 2 гаражних бокси;
  • 6 паркомісць;
  • 3 нежитлових приміщення загальною площею понад 190 кв. м;
  • автомобіль ВМW Х3.

Загальна вартість активів – 61,7 млн грн. Водночас різниця між вартістю вказаного майна та наявними коштами (дохід, заощадження) посадовця та його дружини становила 56,2 млн грн.

Крім того, підозрюваний не вказав набуте майно у деклараціях особи, уповноваженої на виконання функцій держави, за 2020, 2021, 2022 та 2023 роки.

Розслідування детективи та прокурори розпочали після оприлюднення журналістського розслідування «Радіо Свобода», повідомили в НАБУ.

ЦПК уточнює, що першими про можливе незаконне збагачення Кириленка написали «Схеми». Журналіст Георгій Шабаєв встановив, що родичі чиновника не мали бізнесу і за останні чверть століття не отримували достатніх офіційних доходів, щоб все це придбати.

«Навіть після розслідування про незрозумілі статки посадовця, Кириленка включали до складу делегації, яка вела перемовини про вступ України до ЄС», – наголошують в ЦПК.

Кваліфікація злочинів:

  • ст. 368-5 КК (незаконне збагачення; максимальна санкція – позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років);
  • ч. 2 ст. 366-2 КК (декларування недостовірної інформації; карається штрафом від 68 тис. грн до 85 тис. грн або громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, або обмеженням волі на строк до 2 років, або позбавленням волі на 2 роки, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років).

Ці статті КК не передбачають конфіскацію незаконно набутого майна.

автомобіль кириленка

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу