Банки збільшили надприбуток до 79 млрд грн за півріччя

Банки збільшили надприбуток до 79 млрд грн за півріччя

У першому півріччі 2024 року платоспроможні банки отримали 79 млрд грн чистого прибутку, що на 17% більше, ніж рекордний прибуток в I півріччі 2023 року, коли він становив 67,6 млрд грн.

Головні чинники високої прибутковості банків (див. графік внизу) – збереження високої чистої процентної маржі та майже нульові відрахування в резерви під збитки від активних операцій. Насправді, сумарно по системі резерви навіть були розформовані на 371 млн грн.

Висока прибутковість зберіглася попри ти, що упродовж ІІ кварталу дохідність основних видів активів банків знижувалася. Найшвидше спадала дохідність депозитних сертифікатів НБУ, в які банки стали вкладати менше ліквідності. Ринкові ставки за ОВДП та кредитами також знизилися, хоча їхні обсяги зростали, зазначає НБУ.

Процентні доходи банків за пів року зросли на 22%, а процентні витрати – на 25%. Зростання комісійних доходів та витрат становило 10% і 16% відповідно. В структурі доходів найбільш швидко зростало повернення списаних активів (+29%).

За рахунок нарощення активів банки зберегли достатньо високу чисту процентну маржу та наростили доходи. Рентабельність капіталу банків за перше півріччя 2024 року становила 48,4%, що трохи нижче аналогічного показника першої половини 2023 року (56%).

Доходи банків за пів року зросли на 18%, а витрати на 19%, що і дозволило збільшити чистий прибуток на 17%.

Обсяг нарахованих банками податку на прибуток за І півріччя становив 22 млрд грн (+77%) в порівнянні із 12,4 млрд грн в I півріччі 2023-го, оскільки зараз банки сплачують прибуток не за ставкою 18%, а за ставкою 25%.

За перше півріччя лише сім малих банків із 62 платоспроможних були збитковими із сукупним збитком 171 млн грн.

За 2023 рік згідно з уточненими даними банки отримали 82,8 млрд грн чистого прибутку після нарахування 76,2 млрд грн податку на прибуток за підвищеною ставкою 50%.

 

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу