Китайська економіка в І півріччі зросла на 5%

Китайська економіка в І півріччі зросла на 5%

Економіка Китаю у першому півріччі зросла на 5,0% у річному обчисленні, що відповідає цільовому показнику, встановленому урядом країни на поточний рік.

Про це йдеться в повідомленні Національного статистичного бюро КНР, передає Укрінформ.

В абсолютних цифрах валовий внутрішній продукт (ВВП) Китаю за січень – червень досяг майже 61,7 трильйона юанів (близько 8,6 трлн дол.).

За галузями промисловості додана вартість первинної (видобувна і сільське господарство) становила 3,1 трлн юанів (0,4 трлн дол.), збільшившись на 3,5% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року; вторинної (промислове виробництво) досягла 23,7 трлн юанів (3,3 трлн дол.), зростання на 5,8%; а третинної (сектор послуг) становила 35 трлн юанів (4,9 трлн дол.), збільшившись на 4,6%.

Поквартальна статистика свідчить, що за перший квартал ВВП у річному обчисленні зріс на 5,3%, а в другому темп уповільнився і зростання ВВП становило 4,7% порівняно з квітнем – червнем минулого року.

Аналітики вказують на ряд нерозв'язаних проблем у другій за обсягом економіці світу, зокрема, слабкий внутрішній попит, висока заборгованість і спад на ринку нерухомості, які стримують економічний прогрес Китаю і потребують додаткових зусиль для подолання.

Сьогодні в Пекіні розпочинається третій пленум ЦК правлячої Компартії, закрита чотириденна зустріч під головуванням голови КНР Сі Цзіньпіна, на якому 300 найвищих керівників Китаю обговорюватимуть перспективи національної економіки і прийматимуть рішення для стимулювання її зростання.

Очікується, що за підсумками пленуму будуть оголошені заходи з просування передового виробництва, перегляду системи оподаткування для обмеження боргових ризиків, стимулювання внутрішнього споживання та пожвавлення приватного сектору.

Ці рішення мають розвіяти занепокоєння з приводу того, що друга економіка світу рухається до тривалого періоду низького зростання або навіть дефляції.

Нагадаємо, російська дочірня структура китайського Bank of China з 24 червня призупинила всі операції з банками рф, які потрапили під санкції США.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу