Споживчі настрої українців у червні різко погіршилися

Споживчі настрої українців у червні різко погіршилися

Індекс споживчих настроїв українців у червні знизився на 8 пунктів та становить 64,5.

Як свідчать дані дослідження Info Sapiens "Споживчі настрої в Україні", знизилися усі складові індикатора.

Зокрема, у червні Індекс поточного становища знизився і становить 50,9 пункта, що на 4,7 нижче за рівень цього показника у травні. Складові цього індексу зазнали таких змін:

індекс поточного особистого матеріального становища зменшився на 5,9 та становить 47,3;

індекс доцільності великих покупок зменшився на 3,5 та становить 54,5.

Водночас Індекс економічних очікувань у червні зменшився на 10,2 та складає 73,6.

Зокрема, індекс очікуваних змін особистого матеріального становища складає 69,8, що на 12,1 нижче за рівень цього показника у травні; індекс очікуваного розвитку економіки країни протягом найближчого року зменшився на 10,3 та становить 56; індекс очікуваного розвитку економіки країни впродовж найближчих 5 років зменшився на 8,3 порівняно з минулим місяцем та складає 95,1.

У червні показник індексу очікуваної динаміки безробіття зменшився на 1,7 та становить 124,3. Індекс інфляційних очікувань зріс на 11,7 та складає 188.

Індекс девальваційних очікувань зріс на 12 пунктів та складає 167.

"У липні 2024 року більшість показників продовжують негативну тенденцію попереднього періоду. Більше того, зниження показує також і індекс поточного становища населення України. Окрім цього, зросли також інфляційні та девальваційні очікування. Відповідно, невизначеність і надалі має суттєвий вплив як на поточну ситуацію серед населення України, так і на складові, які стосуються майбутнього", – коментують аналітики Info Sapiens.

Нагадаємо, інфляція на споживчому ринку у червні 2024 року прискорилася до 2,2%, порівняно із 0,6% у травні, 0,2% – у квітні, 0,5% – у березні, 0,3% – у лютому та 0,4% – у січні.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу