Мінфін внесе зміни у законопроєкт про підвищення податків

Мінфін внесе зміни у законопроєкт про підвищення податків

Представники Міністерства фінансів та бізнесу обговорили урядові пропозиції щодо підвищення податків, викладені у законопроєкті №11416. Зокрема, дійшли згоди щодо необхідності проведення додаткових розрахунків для визначення розміру авансового внеску з податку на прибуток для роздрібних торговців пальним.

Про це повідомляє пресслужба Мінфіну.

Зокрема, відповідні домовленості були досягнуті на зустрічі заступниці міністра фінансів Світлани Воробей та представниками Нафтогазової асоціації України та ПАТ "Укрнафта".

Зазначається, що минулого тижня також відбулися зустрічі з представниками Української ради бізнесу, Всеукраїнської аграрної ради, Українського клубу аграрного бізнесу, Американської торгівельної палати в Україні, Європейської бізнес асоціації, ГО "Ювеліри України" та Союзу ювелірів України.

Обговорення відбулись за участю представників Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики.

Серед іншого, було обговорено можливість заміни 1% податку з обороту для бізнесу на ПДВ та наголошено на тому, що всі ухвалені податкові зміни діятимуть лише на період дії воєнного стану.

Як повідомлялося, законопроєкт №11416 передбачає щомісячну сплату авансових внесків з податку на прибуток роздрібними продавцями пального в розмірі 0,5 млн грн (зараз це відповідає 4 тис. грн) з розрахунку на 1 кубометр резервуарів для зберігання пального.

За розрахунками Мінфіну, при запровадженні такого податку з 1 серпня це принесло б бюджету 8,3 млрд грн. Утім, у галузі наголошують, що такий норматив істотно перевищує нинішні рівні податку на прибуток.

Нагадаємо, Кабінет міністрів схвалив та вніс до Верховної Ради законопроєкт про внесення змін до Податкового кодексу, яким пропонується підвищити податки на загальну суму 140 мільярдів гривень до кінця року.

Він передбачає, що додаткові податкові надходження від підвищання акцизів на тютюн та пальне становитимуть 16,9 млрд грн, ще 3,3 млрд грн має надійти від впровадження акцизу на солодкі напої. Крім того, заплановано підвищення військового збору та інших надходжень на загальну суму 121,8 млрд грн. Утім, голова Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив, що замість підвищення військового збору депутати можуть запропонувати збільшення ПДВ.

Водночас пропонується внести зміни до держбюджету на 2024 рік, збільшивши видатки на сили оборони та безпеки на 495,3 млрд грн. Окрім підвищення податків, профінансувати цю потребу Мінфін пропонує за рахунок додаткових надходжень від ОВДП на 220,1 млрд грн, ще 65,7 млрд грн планують отримати завдяки економії видатків на обслуговування та погашення держборгу, а 75,8 млрд грн – за рахунок перевиконання плану доходів держбюджету у першому півріччі 2024 року.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу