Мінфін запустить switch-операції з ОВДП

Мінфін запустить switch-операції з ОВДП

Уряд дозволив Мінфіну здійснювати switch-операції – активні операції з управління державним боргом шляхом проведення аукціонів з розміщення державних облігацій із одночасним обміном на ОВДП іншого випуску, що перебувають в обігу.

Це передбачено постановою «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів від 31 січня 2001 року № 80», яку уряд ухвалив 13 вересня.

Постанова допоможе імплементувати Середньострокову стратегію управління державним боргом на 2024-2026 роки. Покращення підходів в проведенні аукціонів дасть можливість власникам ОВДП обмінювати менш ліквідні облігації та облігації з коротким терміном до погашення на нові облігації, що розміщуються на регулярних аукціонах.

Міністерство фінансів зможе гнучкіше підходити до управління ліквідністю шляхом проактивного обміну облігацій з коротким терміном до погашення на нові облігації, зменшуючи таким чином одномоментні платежі з Єдиного казначейського рахунку при погашенні облігацій.

Switch-операції є стандартною практикою операцій на локальному борговому ринку в європейських країнах і дає можливість підвищити ліквідність ринку та якість управління ліквідністю уряду.

Операції будуть проводитися на регулярній основі на базі Bloomberg Auction System, яка використовується для проведення регулярних аукціонів з розміщення ОВДП.

«У рамках нашої стратегії розвитку внутрішнього ринку державних облігацій та створення активних інструментів управління державним боргом ми раді оголосити про запуск можливості проведення switch-операцій — обміну облігацій ОВДП. Це нововведення дозволить здійснювати реінвестування погашень набагато ефективніше, що, в свою чергу, сприятиме згладжуванню графіка погашень. Тепер український внутрішній ринок облігацій матиме доступ до інструменту, який вже давно використовується в аналогічних ринках інших країн», – зазначив урядовий уповноважений з питань управління державним боргом Юрій Буца.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь