Монета «50 шагів» може з'явитися вже наступного року

Монета «50 шагів» може з'явитися вже наступного року

Національний банк напередодні запропонував відмовитися від монет «копійка» і замінити їх на «шаг».

Зараз в обігу знаходяться лише монети 10 та 50 копійок після того, як НБУ вивів з обігу монети 1, 2, 5 та 25 копійок та запровадив правило заокруглення цін до 10 копійок.

Сьогодні в НБУ заявили, що перші монети «50 шагів» можуть з'явитися вже в 2025 році, якщо парламент погодить цю грошову лексичну реформу.

Старший зберігач фондів Музею грошей НБУ Андрій Бойко-Гагарін в ефірі Ранок.LIVE заявив, що Національний банк України щорічно карбує монети та паперові грошові знаки на заміну зношених, загублених чи втрачених коштів. На це закладають відповідні кошти. Таким чином на виготовлення нових «шагів» додаткових витрат для держбюджету не понесе і залишаться на тому ж рівні.

«На їх заміну, грошової маси, карбуються нові монети банкноти нового року. На 2025 рік було попередньо заплановано і так карбування 50 копійок в 2025 році, які наразі можуть стати монетою 50 шагів 2025 року. Тобто на тих самих заготовках і з тим самим дизайном тільки із заміною назви. Гроші на виготовлення штемпелів вже були закладені і закладаються щороку. Тобто екстрадодаткових витрат, окрім стандартних, щорічно Нацбанк на цей процес не передбачає», – заявив представник НБУ.

Він пояснив, що 1 гривня дорівнюватиме 100 шагів. Заміна копійок на шаги відбуватиметься поступово, в міру надходження нових викарбуваних шагів.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь