МВФ може знизити комісійні платежі для найбільших боржників

МВФ може знизити комісійні платежі для найбільших боржників

Міжнародний валютний фонд (МВФ) планує переглянути розмір комісій, які він стягує зі своїх найбільших позичальників, після того, як деякі країни висловили занепокоєння, що ці витрати стають невиправданими через високі відсоткові ставки.

Правління МВФ на засіданні у понеділок обговорить варіанти, які дозволили б дати позичальникам перерву у виплаті комісійних платежів, повідомляє Bloomberg із посиланням на джерела.

Такі комісійні платежі сплачують країни, які позичають більше встановленої для них квоти, або потребують більше часу для погашення позик за програмами МВФ.

Мета встановленої МВФ комісії – мотивувати своїх найбільших позичальників менше залежати від кризового кредитора і шукати інші джерела коштів. Хоча надходження від неї поповнили скарбницю Фонду, вона також на мільярди доларів збільшила витрати країн, які і так потерпають від високого боргового навантаження.

А в останні роки через вищі глобальні відсоткові ставки, зокрема Федеральної резервної системи США та Європейського центрального банку, загальна ставка за деякими позиками від МВФ тепер перевищує 8%. Це вдвічі більше, ніж до пандемії Covid-19. Цей тягар несуть головним чином кілька країн, включаючи Аргентину, Єгипет і Україну, які мають сплатити $6 мільярдів відсоткових платежів у наступні п’ять років.

За словами одного із співрозмовників агентства, на зустрічі розглянуть початкові міркування щодо перегляду комісійних платежів, остаточного рішення цього тижня не очікується.

У квітні МВФ повідомляв, що виконавча рада Фонду цього літа розгляне питання надбавок і "може представити варіанти можливих змін", з урахуванням наслідків для позичальників і управління ризиками самого Фонду. Для схвалення змін до політики знадобиться підтримка 70% членів правління.

Нагадаємо, після отримання п'ятого траншу від Міжнародного валютного фонду розміром 2,2 млрд дол, борг України перед МВФ зріс до 13,85 млрд дол.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу