Нафта подешевшала через плани Саудівської Аравії збільшити видобуток

Нафта подешевшала через плани Саудівської Аравії збільшити видобуток

Саудівська Аравія – найбільший виробник нафти в ОПЕК+ – планує з 1 грудня почати збільшувати видобуток, навіть якщо це призведе до тривалого періоду нижчих цін на нафту. Через це котирування на ринку нафти в четвер впали майже на 3%.

Саудівська Аравія готова відмовитися від свого неофіційного цінового орієнтиру в $100 за барель нафти, щоб не втрачати частку ринку, повідомляє Financial Times.

Щоб збалансувати бюджет, Ер-Ріяду потрібна нафта по $100 за барель. Але в королівстві порахували, що зможуть компенсувати доходи, що випадають, за рахунок випуску держоблігацій або використання валютних резервів.

Ер-Ріяд вирішив, що більше не хоче віддавати частку ринку іншим виробникам. Згідно з планом, з грудня Саудівська Аравія збільшуватиме  середньодобовий видобуток на 83 тис. барелів щомісяця.

В результаті до грудня 2025 року він має зрости на 1 млн барелів. Зараз королівство видобуває 8,9 млн барелів на добу – найменше з 2011 року, якщо не рахувати періоду пандемії та атаки безпілотників хуситів на родовище Абкайк у 2019 році.

У межах угоди ОПЕК+, спрямованої на підтримку цін на нафту, Саудівська Аравія взяла на себе більшу частину добровільного зменшення видобутку. За останні два роки вона скоротила його на 2 млн барелів на добу, що становить понад третину від загального скорочення в ОПЕК+. В грудні це закінчиться.

Нафтові котирування в четвер відреагували на цю новину зниженням майже на 3% – до рівня нижче $71 за барель нафти марки Brent.

На 2 жовтня заплановано зустріч провідних міністрів країн ОПЕК+ для аналізу ситуації на ринку, і очікується, що вони не внесуть жодних змін до своєї політики.

В цілому Організація країн-експортерів нафти та її союзники планують збільшити видобуток на 180 тис. барелів на день у грудні, що є частиною плану щодо поступового скасування скорочення виробництва.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь