Китай візьме в борг $284 млрд для стимулювання економіки

Китай візьме в борг $284 млрд для стимулювання економіки

Китай планує випустити спеціальні суверенні облігації на 2 трильйона юанів ($284,43 млрд) ще цього року в рамках нового фінансового стимулювання.

Міністерство фінансів КНР планує випустити 1 трлн юанів спеціального суверенного боргу головним чином для стимулювання споживання на тлі зростаючого занепокоєння з приводу сповільненого відновлення економіки після COVID-19, повідомили джерела Reuters.

Частина надходжень міністерства фінансів, зібраних за допомогою спеціальних облігацій, буде використана для збільшення субсидій для обміну та оновлення споживчих товарів, а також для модернізації великого бізнес-обладнання.

Виручені кошти також будуть використані для надання щомісячної допомоги у розмірі близько 800 юанів ($114) на дитину всім домогосподарствам з двома або більше дітьми, за винятком першої дитини.

Китай також має намір позичити на ринку ще 1 трильйон юанів шляхом окремого випуску державних боргових зобов’язань і планує надати ці кошти місцевим органам влади, щоб послабити їхні боргові проблеми.

Більша частина фіскального стимулювання Китаю все ще спрямовується на інвестиції, але прибутки зменшуються, а витрати обтяжують місцеві органи влади боргами в $13 трлн.

Витрати домогосподарств Китаю становлять менше 40% ВВП, приблизно на 20 процентних пунктів нижче середньосвітового показника.

Китайські лідери пообіцяли досягти мети економічного зростання на 2024 рік у приблизно 5% і зупинити падіння на ринку житла.

Запланована фіскальна експансія є останньою спробою китайських політиків відродити економіку, яка бореться з дефляційним тиском і перебуває під загрозою недосягнення цьогорічної цілі зростання через різкий спад нерухомості та слабку довіру споживачів.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь