Найбільший у світі суверенний фонд заробив прибуток у $138 млрд за пів року

Найбільший у світі суверенний фонд заробив прибуток у $138 млрд за пів року

Фонд національного добробуту Норвегії за підсумками першої половини цього року заявив про прибуток в 1,48 трлн крон ($138 млрд).

Про це повідомляє CNBC.

У Фонді заявили, що станом на кінець червня його розмір становив 1,18 трильйона доларів США (17,75 трлн норвезьких крон).

Загальна прибутковість фонду за шість місяців 2024 року сягнула 8,6%.

Виконавчий директор Norges Bank Investment Management Ніколай Танген заявив, що інвестиції власного капіталу принесли «дуже високий» прибуток за цей період.

«Результат був здебільшого зумовлений акціями технологічних компаній через зростання попиту на нові рішення в галузі штучного інтелекту», – уточнив Танген.

Фонд національного добробуту Норвегії був створений у 1990-х роках для інвестування надлишкових доходів нафтогазового сектору країни. На сьогодні він вклав кошти в більш як 8 700 компаній у понад 70 країнах світу.

На початку року Фонд національного добробуту Норвегії заявив про рекордний прибуток у 213 млрд доларів США (2,22 трлн крон) у 2023 році завдяки високій прибутковості його інвестицій в акції технологічних компаній.

Нагадаємо, Україна та Норвегія погодили можливість продовження двосторонніх та транзитних перевезень між країнами без дозволів до 30 вересня 2024 року.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу