Нацбанк анулював ліцензії 5 небанкам

Нацбанк анулював ліцензії 5 небанкам

Національний банк України анулював п’ятьом небанківським фінансовим установам ліцензії на вид діяльності з надання фінансових послуг та виключив їх з Державного реєстру фінансових установ, ще чотирьом небанківським фінансовим установам змінив обсяг ліцензії на діяльність фінансової компанії.

Про це повідомила пресслужба НБУ.

На підставі власних заяв ТОВ “ОПТІМА ФАКТОРИНГ”, ТОВ “ФК “КОШТ” анульовано ліцензії на діяльність фінансової компанії з правом надання фінансових послуг: факторинг, фінансовий лізинг, надання коштів та банківських металів у кредит. Також ТОВ “ФК “УКРФІНАНС ГРУП” анульовано ліцензію на діяльність фінансової компанії з правом надання такої фінансової послуги, як факторинг. Відповідно до пункту 826 глави 76 розділу ХІІ Положення про авторизацію надавачів фінансових послуг та умови здійснення ними діяльності з надання фінансових послуг, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 29 грудня 2023 року № 199 (зі змінами), ТОВ “ОПТІМА ФАКТОРИНГ”, ТОВ “ФК “КОШТ”, ТОВ “ФК “УКРФІНАНС ГРУП” виключено з Державного реєстру фінансових установ у зв’язку із анулюванням ліцензій на вид діяльності з надання фінансових послуг.

Крім того, на підставі власних заяв надано погодження зміни обсягу ліцензій на діяльність фінансової компанії: ТОВ “ІНТЕРКЕШ ОНЛАЙН” (ЄДРПОУ 42554948), ТОВ “ІНТЕРКЕШ УКРАЇНА” (ЄДРПОУ 39000364) – виключено з таких ліцензій фінансову послугу: факторинг; ТОВ “ФК “АВАЛОН ФІНАНС” (ЄДРПОУ 42139539) – виключено з такої ліцензії фінансові послуги: факторинг, фінансовий лізинг; ТОВ “ФК “ВЕЙ ФОР ПЕЙ” (ЄДРПОУ 39626179) – виключено з такої ліцензії фінансові послуги: факторинг, надання гарантій, фінансовий лізинг. Після зміни обсягу ліцензії на діяльність фінансової компанії ТОВ “ІНТЕРКЕШ ОНЛАЙН”, ТОВ “ІНТЕРКЕШ УКРАЇНА”, ТОВ “ФК “АВАЛОН ФІНАНС” матимуть право надавати таку фінансову послугу, як надання коштів та банківських металів у кредит; ТОВ “ФК “ВЕЙ ФОР ПЕЙ” матиме право надавати такі фінансові послуги, як надання коштів та банківських металів у кредит, переказ коштів без відкриття рахунку.

Також Національний банк анулював ліцензії на здійснення діяльності кредитної спілки та виключив з Державного реєстру фінансових установ на підставі заяв спілок, керуючись особливим порядком під час дії воєнного стану*:

КРЕДИТНУ СПІЛКУ “ТЕРНА” (ЄДРПОУ 37246332), яка мала спрощену ліцензію на здійснення діяльності кредитної спілки з правом надання коштів та банківських металів у кредит. Обсяг активів спілки станом на 01 липня 2024 року становив 1 607,44 тис. грн (0,12% від загального обсягу активів кредитних спілок на цю дату), зобов’язань – 707,53 тис. грн (0,09%);

КРЕДИТНУ СПІЛКУ “ДОВІРА КПП” (ЄДРПОУ 33435639), яка мала стандартну ліцензію на здійснення діяльності кредитної спілки з правом надання коштів та банківських металів у кредит і залучення коштів та банківських металів, що підлягають поверненню. Обсяг активів спілки станом на 01 липня 2024 року становив 227,96 тис. грн (0,02% від загального обсягу активів кредитних спілок станом на цю дату), зобов’язань – 120,65 тис. грн (0,01%).

Такі рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив 23 серпня 2024 року.

Нагадаємо, Національний банк пропонує для обговорення зміни до Положення про ліцензування банків, спрямовані на встановлення єдиних підходів до погодження керівників державних банків.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь