Україна хоче отримати $50 млрд від G7

Україна хоче отримати $50 млрд від G7

Україна прагне залучити до бюджету 50 млрд дол від G7 без умов і на будь-які цілі.

Про це повідомляє прем'єр-міністр Денис Шмигаль на форумі "Україна 2024. Незалежність".

Україна розраховує, що країни Великі сімки (G7) запустять механізм додаткових кредитів для збільшення надходжень до бюджету України (Extraordinary Revenue Acceleration Loans for Ukraine, ERA) вже до кінця 2024 року.

"У нас є наша політична рамка. Це мають бути 50 млрд дол. Україна має отримати їх не пізніше ніж кінець цього року. Ці кошти мають бути безумовними для України [тобто не прив'язаними під якісь реформи]. Вони мають бути безвідсотковими, не впливати на збільшення державного боргу. І ці кошти зможемо використати на будь-які потреби", – сказав Шмигаль.

За його словами, Україна планує витратити ці гроші на компенсації постраждалим від війни, але також – на фінансування дефіциту бюджету, закупівлю зброї тощо.

"Важке завдання. Країни G7 та Європейського союзу мають знайти між собою консенсус, як надати ці гроші. Ці кошти будуть компенсовуватися для наших партнерів доходами від заморожених російських активів, загальна сума яких 300 млрд дол. Від 3 млрд дол до 4 млрд дол щорічно партнери будуть отримувати, вони будуть йти на погашення цього гранту для України", – сказав Шмигаль.

Він додав, що Україна не обмежується цими планами і розраховує на подальшу конфіскацію всіх заморожених російських активів.

Якщо конфіскація відбудеться раніше, ніж партнери отримають назад свої гроші, залишок покриє Україна з конфіскованої суми.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь