Нацбанк обмежує карткові перекази українців щомісячним лімітом в 150 тис. грн

Нацбанк обмежує карткові перекази українців щомісячним лімітом в 150 тис. грн

Національний банк з 1 жовтня 2024 року встановлює ліміт у 150 тис. грн на місяць для переказів фізичних осіб з карти на карту (відомі як перекази P2P, C2С).

НБУ поки що запевняє, що ліміт запроваджується тимчасово – на пів року, до кінця березня 2025 року.

Ліміт діє лише на вихідні перекази за усіма рахунками клієнта, відкритими в одному банку, на рахунки інших фізичних осіб.

Водночас ліміт не застосовується до рахунків волонтерів, які відповідають критеріям, визначеним постановою НБУ, та осіб, щомісячні доходи яких з підтверджених джерел перевищують суму обмеження. А також у разі переказу коштів між власними рахунками клієнта, відкритими в одному банку, та до переказів юридичних осіб.

Постанова НБУ №102 від 27 серпня визначає п’ять критеріїв приналежності до волонтерської діяльності. Для того, щоб надавачі платіжних послуг ідентифікували фізичну особу, яка планує займатися волонтерською діяльністю, як волонтера, вона має відповідати щонайменше двом критеріям з п’яти.

Ця постанова набере чинності 28 серпня і стосується діяльності усіх надавачів платіжних послуг.

Операції за реквізитами IBAN не обмежуються по сумі.

За даними НБУ, 98% банківських клієнтів здійснюють щомісяця перекази, які не перевищують вказану суму, отже, встановлені обмеження в жодному разі не вплинуть на їхню фінансову активність.

Раніше НБУ анонсував ліміт в 100 тис. грн та 30 трансакцій на місяць, але у підсумку НБУ збільшив ліміт та відмовився від ідеї обмежети кількість переказів.

Запроваджений ліміт, на думку НБУ, допоможе мінімізувати використання платіжної інфраструктури у протиправній діяльності, зокрема з використанням рахунків «дропів», які є поширеним механізмом функціонування тіньової економіки.

«Дропи» – це люди, які за оплату передають реквізити та дані своїх карткових рахунків у користування третім особам. Ці рахунки використовують як «транзитні» для переказу та «відмивання» незаконних коштів. Масштаби проблеми використання «дропів» оцінити складно через імітацію звичайної поведінки фізичної особи, проте загалом по системі йдеться про десятки тисяч «сплячих» та вже активних рахунків.

За даними кількох найбільших банків у 2024 році вже було розірвано ділові відносини з-понад 80 тис. клієнтами на підставі участі в схемах дропів. Аналіз НБУ свідчить, що через картки «дропів» може проходити близько 200 млрд грн на рік.

Період обмеження у шість місяців має буде використаний для напрацювання інших рішень, спрямованих на вирішення цієї проблеми.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь