Споживче кредитування вийшло на довоєнний рівень

Споживче кредитування вийшло на довоєнний рівень

Банки фіксують зростання попиту на всі види кредитних продуктів для фізосіб.

Про це розповіли банкіри під час круглого столу «Споживче кредитування в Україні: тенденції 2024 року», проведеного «Фінансовим клубом».

«Ринок споживчого кредитування не просто відновлюється, а набирає обертів цього року, – заявила керівниця напряму роздрібного бізнесу Сенс Банку Юлія Тур. – За першу половину 2024 року ми вийшли на 190 млрд грн портфеля банківської системи. Це цифри практично грудня 2021 року».

І темпи зростання ще мають прискоритися. «Банки наростили свої кредитні портфелі фізичних осіб на 20% за пів року. Друга половина року буде ще активніша, тому що є певна сезонність в кредитуванні фізосіб. Тому я думаю, що ми цю цифру зростання – 31 млрд грн – не тільки помножимо на два, а ще й перевищимо», – спрогнозувала Юлія Тур.

Юлія Тур нагадала, що банківська система завершила 2021 рік з портфелем кредитів фізосіб в 200 млрд грн. «За перший рік війни портфель зменшився майже на 70 млрд грн. Ринок впав на 33%. В 2023 році він почав повільно відновлюватися і відновився тільки на 19%: не всі банки активно пом’якшували свої кредитні політики, не всі кредитні продукти запустили. В 2024 році процес йде вже активніше», – розповіла вона.

«З початку року кредитний портфель у нас зріс на третину. За рахунок переважно нашого флагманського продукту – іпотеки «єОселя». Ми видали більше 3 тис. кредитів на 5,2 млрд грн», – повідомив начальник управління продажів департаменту роздрібного бізнесу Укргазбанку Володимир Клименко.

Директор департаменту розвитку карткового бізнесу та споживчого кредитування Акордбанку Олександр Кутас бачить повернення ринку до рівня 2021 року не тільки по обсягу портфелів, а й по іншим індикаторам, зокрема по кредитним ставкам та динаміці зростання.

«Портфель роздрібного бізнесу, станом на 1 липня, вийшов на показник, який був на початок війни, – заявив Олександр Кутас. – Якщо взяти до уваги, що частина українців виїхала за кордон, і порівняти це з тим, що зараз кредитний портфель роздрібного бізнесу фактично дорівнює тому, який був на 1 липня 2021-го, то можна сказати, що кредитування в Україні відновилось».

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь