Нацбанк побачив додаткові ризики для стійкості валютного ринку

Нацбанк побачив додаткові ризики для стійкості валютного ринку

Темп послаблення гривні протягом останніх тижнів може створити додаткові ризики для стійкості валютного ринку та, відтак, цінової стабільності.

"Тому Національний банк готовий вжити належних заходів для забезпечення стійкості валютного ринку, необхідних для подальшого забезпечення цінової стабільності", – заявив НБУ у відповідь на запит агентства "Інтерфакс-Україна".

У центробанку вказали, що досі курсова динаміка, попри певне послаблення гривні, узгоджувалася з метою НБУ забезпечити помірну інфляцію, що підтверджує її наближення до цільового рівня 5% у червні.

Поточне послаблення курсу гривні на валютному ринку регулятор пов'язує з розширенням чистого попиту протягом останніх двох місяців під впливом збільшення бюджетних видатків, значна частина яких матеріалізується в попит на валюту, травневої валютної лібералізації, а також тимчасового зменшення пропозиції валюти аграрним сектором.

Останній фактор у НБУ пояснюють вичерпанням торішнього врожаю та "ефектами від окремих рішень з царини регулювання граничних строків розрахунків за операціями з експорту деяких видів аграрної продукції". Кабмін клопотав перед НБУ про збільшення граничного терміну повернення аграрної експортної виручки до 120 днів, замысть раніше зменшеного зі 180 до 90 днів.

Нацбанк зазначив, що зараз є всі передумови для забезпечення стійкості валютного ринку. "Незабаром почне надходити валюта від продажу нового врожаю, а функціонування морського коридору створює можливості для активного експорту та інших товарних груп. становить $24 млрд", – повідомив НБУ.

Зокрема, вже цього місяця центральний банк України очікує на надходження $3,9 млрд від США. "Відповідно, міжнародні резерви знову перевищать рівень $40 млрд", – зазначає НБУ.

НБУ в середу, 17 липня, опустив офіційний курс гривні ще на 20,5 коп. – до нового історичного мінімуму 41,4627 грн/$. Із початку липня офіційний курс гривні знизився на 92,5 коп. порівняно з 3 коп. у червні та 90 коп. у травні.

Від початку 2024 року долар за офіційним курсом став дорожчим уже на 9,1%, або на 3,46 грн, а з часу переходу Нацбанку 3 жовтня 2023 року до режиму керованої гнучкості – на 13,4%, або на 4,89 грн.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу