Нацбанк прогнозує підвищення тарифів на комунальні послуги

Нацбанк прогнозує підвищення тарифів на комунальні послуги

Національний банк прогнозує поступове підвищення тарифів на газ, опалення та постачання гарячої води з 2025 року.

Про це йдеться у новому інфляційному звіті регулятора за липень 2024 року.

Наразі Нацбанк прогнозує, що цього року тарифи на комуналку залишатимуться незмінними.

"Проте складний стан в енергетиці та державному бюджеті, ймовірно, зумовлять поступове коригування тарифів у наступних роках. Очікується, що з 2025 року розпочнеться поступове приведення тарифів до їх економічно обґрунтованих рівнів", – йдеться у звіті.

Утім, невизначеність із термінами та величиною коригування тарифів, насамперед енергетичних, є окремим ризиком для прогнозу інфляції.

Зокрема зазначається, що значне підвищення вартості енергоносіїв для швидкого усунення дисбалансів в енергетичному секторі стане джерелом додаткового інфляційного тиску та призведе до значного збільшення субсидій для населення.

Водночас з іншого боку, триваліше відтермінування рішень про підвищення тарифів на комунальні послуги призведе до нижчого рівня інфляції, але погіршуватиме фінансовий стан державних енергокомпаній.

"Це посилюватиме ризики нестабільності на енергоринку, погіршуватиме інвестиційний потенціал галузі, а ціновий тиск лише відкладатиметься на майбутнє", – наголосили в НБУ.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів 31 травня ухвалив рішення по підвищення тарифу на електроенергію для населення на 60% – до 4,32 грн за кВт/год, незалежно від обсягу споживання.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що нові тарифи на електроенергію для населення, попри їх підвищення, все одно майже вдвічі нижчі, ніж її ринкова вартість.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

теги #нацбанк

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу